Rajmonda Debevca po 32 letih ne bo na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Rajmonda Debevca po 32 letih ne bo na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

ISSF je posebno povabilo za nosilca treh olimpijskih medalj zavrnil zaradi prevelikega števila tovrstnih prošenj.

53-letni Debevec bi ob morebitnem odhodu v Brazilijo nastopil že na svojih devetih olimpijskih igrah in po številu nastopov ujel avstrijskega jadralca Huberta Raudaschla in latvijskega strelca Afanasijsa Kuzminsa. Zadnji je pred štirimi leti v Londonu nastopil s posebnim povabilom, absolutni rekorder po številu olimpijskih nastopov pa je kanadski jahač Ian Millar z desetimi nastopi.

Debevec je svojo olimpijsko pot začel v Los Angelesu leta 1984, nato pa jo nadaljeval v Seulu 1988, Barceloni 1992, Atlanti 1996, Sydneyju 2000, Atenah 2004, Pekingu 2008 in Londonu 2012. V tem obdobju je osvojil zlato kolajno v disciplini malokalibrska puška trojni položaj v Sydneyju ter dve bronasti medalji v Pekingu in Londonu.

Za letošnje olimpijske igre je bilo skupno podeljenih 390 kvot, mednarodna strelska zveza pa je 25 državam poslala dodatno vabilo za nastop v Braziliji. Slovenske strelske barve v Riu bosta zastopala Živa Dvoršak in Boštjan Maček. Dvoršakova bo nastopila na tekmah z zračno puško in malokalibrsko puško trojni položaj, Maček pa v trapu.