Graeme Dott je bil do Sheffielda še brez ene same turnirske zmage. Zdaj pa je svetovni prvak. Foto: EPA
Graeme Dott je bil do Sheffielda še brez ene same turnirske zmage. Zdaj pa je svetovni prvak. Foto: EPA
Stephen Hendry
Stephen Hendry je bil gospodar snookerja v 90. letih, ko je osvojil kar sedem naslovov svetovnega prvaka. Letos je izpadel že v 1. krogu proti Nigelu Bondu z 10:9. Vseeno je sezono še osmič končal na prvem mestu jakostne lestvice. Foto: EPA
John Higgins
John Higgins je edini naslov svetovnega prvaka osvojil leta 1998. Letos je izpadel v 1. krogu proti Marku Selbyju z 10:4. Foto: EPA
Mark Williams
Mark Williams je dvorano Crucible z največjim nasmeškom zapustil v letih 2000 in 2003, ko je postal svetovni prvak. Letos je v četrtfinalu po pravi drami s 13:11 izgubil proti Ronnieju O'Sullivanu. Foto: EPA

Finale, ki je trajal 13 ur in 45 minut, je potekal v štirih delih. Občinstvo v legendarni dvorani Crucible v Sheffieldu je bilo na nogah ob 0.54 ponoči, ko si je Dott le zagotovil naslov. 29-letni Škot predtem ni dobil niti enega velikega turnirja, v polfinalu pa je po sijajni predstavi izločil prvega favorita za naslov Ronnyja O'Sullivana s 17:11.

Favorit je bil Ebdon, toda ...
Finale se je začel v nedeljo popoldne. Ebdon je bil nesporni favorit, saj se je že dokazal na največjih turnirjih, leta 2002 je v finalu z 18:17 ugnal sedemkratnega svetovnega prvaka Stephena Hendryja, ki je bil tudi letos eden izmed glavnih favoritov, a se je moral posloviti že v prvem krogu.

Ebdon je dobil prvo igro, potem pa je Dott dokazal svoje mojstrstvo v taktičnem boju. V finalu je bilo odigranih 32 iger, le enkrat pa je Ebdon presegel 100 točk. To ni bil obračun za ljubitelje hitre igre, ko tekmovalci ekspresno spravijo vse žoge v luknje, ampak je prevladovala taktična igra, ko je Dott belo žogo vedno odlično skril za druge barve in Ebdon nikakor ni mogel zlahka pošiljati rdečih žog v luknje. Po prvem dnevu je bilo 11:5 za Dotta, ki je v ponedeljek povedel že s 15:7, tako da je vse kazalo na njegov prvenec.

Kazalo je na veliki preobrat
Tik pred ciljno črto so sicer mirnega Škota skoraj povsem izdali živci. Ebdon je ponedeljkov večer začel sijajno, saj je dobil šest iger zapored, imel je veliko priložnost, da zmanjša na 16:15, a ni zdržal in Dott se je zbral ter dobil 31. in nato še 32. igro, ko je kar sredi dvoboja poljubil pokal in zavriskal od veselja.

''Mislil sem, da se mi naslov počasi izmika iz rok. Pred 31. igro sem odšel iz dvorane in si umil obraz, poskušal sem se čimbolj osrediniti. Lepo je dobiti prvi turnir prav v Sheffieldu,'' je bil srečen Dott, ki ga je spremljala žena Elaine, s katero je poročen pet let; imata tudi sina Lewisa. Najsrečnejši človek v dvorani je bil Dottov oče, ki sploh ni mogel gledati zadnjih udarcev. Po koncu pa je poskakoval po dvorani, kot kakšen petletni otrok.

Zmagal je boljši
''V prvih treh delih finala me je Graeme povsem nadigral. Predstavil se je v najboljši formi, bil je uporen in zagrizen do samega konca. Ko je bilo najnujneje, je v 31. igri izpraznil mizo in dokazal, da si zares zasluži naslov svetovnega prvaka,'' je veličino ob porazu dokazal Ebdon.

Dott, ki je postal profesionalec že leta 1994, je bil znan kot večni poraženec na velikih tekmah. Pred dvema letoma se je prvič uvrstil v finale svetovnega prvenstva. Proti O'Sullivanu je začel sanjsko, saj je povedel s 5:0, potem pa je Ronnie ''the Rocket'' vzletel kot raketa in ga povozil z 18:8. Tudi na Odprtem prvenstvu Malte lani je imel lepo priložnost v finalu proti Stephenu Hendryju, a so ga znova izdali živci in njegov rojak ga je premagal z 9:7.

"Pocket Dynamo" zrasel v junaka
Velik navijač Glasgow Rangersov je v Cruciblu letos najprej izločil Johna Parrotta, Nigela Bonda in Neila Robertsona. Še posebej Avstralec Robertson se je krčevito upiral, saj je Dott slavil s 13:12, potem pa je odigral dve življenski partiji. Dott se ob stresnih trenutkih sprošča ob glasbi Franka Sinatre in Queenov. Ima dva zanimiva nadimka. Kličejo ga ''Dott the Pot'', ker je izvrsten v hitrem pošiljanju žog v luknje in ''Pocket Dynamo'', kar naj bi se nanašalo na njegovo velikost, saj ne spada med višje tekmovalce.