Američanke so na svetovnih prvenstvih še sedmič zaporedoma dobile ekipno tekmo. Foto: EPA
Američanke so na svetovnih prvenstvih še sedmič zaporedoma dobile ekipno tekmo. Foto: EPA

Biles, ki je prav v Antwerpnu pred desetimi leti kot 16-letnica osvojila svojo prvo kolajno na SP-ju v karieri, je bila doslej po številu odličij na OI in SP-jih izenačena z legendarno sovjetsko telovadko Lariso Latinino. Ta ima sicer še vedno rekord po številu olimpijskih kolajn; teh je osvojila kar 18.

V današnjem finalu ekip je Biles nastopila zanesljivo. Čeprav na preskoku svojega novega tveganega skoka Biles II tokrat ni pokazala, je z zadnjo predstavo na parterju zasenčila konkurenco in Američanke popeljala do nove zanesljive ekipne zmage s 167,729 točke. Telovadke ZDA so na SP-ju dobile vse ekipne tekme od leta 2011.

Foto: EPA
Foto: EPA

S srebrom so navdušile tudi Brazilke, ki imajo v svojih vrstah branilko svetovnega naslova v mnogoboju, Rebeco Andrade. Nizale so izjemne predstave in Južni Ameriki s 165,530 točke zasluženo priborile sploh prvo ekipno kolajno v zgodovini.

Za še večjo priljubljenost športne gimnastike v domovini so manj kot deset mesecev pred olimpijskimi igrami na domačem terenu poskrbele Francozinje, ki so se s 164,064 točke veselile bronaste kolajne. Prvo ime francoske vrste je Melanie de Jesus dos Santos, ki zadnje leto vadi v Teksasu skupaj s prvo zvezdnico Biles in z drugimi ameriškimi telovadkami.

Daiki Hašimoto. Foto: EPA
Daiki Hašimoto. Foto: EPA

V prvi finalni odločitvi tega SP-ja, torkovem finalu ekip, so zmago na generalki pred olimpijskim turnirjem v Parizu slavili japonski telovadci. To je bila zanje prva ekipna krona po letu 2015. Junak zmage je bil olimpijski prvak Daiki Hašimoto, ki je z zadnjim nastopom deželo vzhajajočega sonca spet popeljal na svetovni vrh. Japonska, lani dobitnica srebrne medalje, je zbrala 255,594 točke in z 1,80 točke prednosti slavila pred branilko naslova Kitajsko.

Na zmagovalni oder so se uvrstili še telovadci ZDA z 252,428 točke.

Kitajci, Japonci in Britanci sicer na tem SP-ju niso bili pod tako velikim pritiskom, saj so si že lani na SP-ju v Liverpoolu kot najboljše tri ekipe zagotovili olimpijske vozovnice. Po moških kvalifikacijah so se omenjenim trem reprezentancam pridružile še ZDA, Kanada, Nemčija, Italija, Švica, Španija, Turčija, Nizozemska in Ukrajina, ki bodo v Parizu lahko nastopile z ekipo.

V četrtek bo Hašimoto v finalu mnogoboja skušal postati prvi, ki je osvojil zaporedne naslove svetovnega prvaka v mnogoboju, odkar je njegov rojak Kohej Učimura dosegel zadnjo od njegovih šestih zaporednih zmag leta 2015.