Eva Terčelj se veseli bronaste medalje. Foto: Nina Jelenc
Eva Terčelj se veseli bronaste medalje. Foto: Nina Jelenc

Eva Terčelj, nekdanja slalomska svetovna prvakinja, si je na SP-ju 2023 na najboljši možen način zacelila rane, ki jih je dobila, ko je v slalomu izpadla že po kvalifikacijah. Osvojila je bron v kajakaškem krosu.

Polfinalni nastop Eve Terčelj

31-letna Slovenka je na štartu finalne vožnje nekoliko zaspala, na sredini proge se je prebila na tretje mesto, ki ga je ohranila do konca. Gre za enega največjih uspehov Slovenke v njeni karieri in največji uspeh slovenske kajakaške reprezentance v omenjeni disciplini na SP-jih.

Terčelj je v četrtfinalu pometla s konkurenco, v polfinale se je uvrstila zanesljivo. Tam Slovenka ni najbolje odpeljala prvega dela, a po tem, ko se je Italijanka Stefanie Horne prevrnila in padla iz čolna, je Eva zasedla drugo mesto, ki ji je prinesel veliki finale.

"Pozabila sem na trpljenje v slalomu. Presrečna sem, da se je prvenstvo tako končalo," je bila po tekmi dobre volje Terčelj. "Kros je mešanica tehnike, taktike in sreče. Mogoče je bila to ta sreča, ki mi je zmanjkala v slalomu. Očitno se mi je danes povrnilo tisto, kar sem izgubila v četrtek. V prvih dveh izločilnih vožnjah sem lahko izbirala položaj, bilo mi je lažje. A na koncu se je videlo, da se lahko znajdem tudi po drugačnih startnih položajih. Po sezoni se bomo odločili, ali bomo krosu za olimpijske igre posvetili več pozornosti."

Finalna vožnja Eve Terčelj, ki je osvojila bron

Kuder Marušič izpadel v osmini finala
V izločilne boje se je uvrstil tudi kajakaš Vid Kuder Marušič, ki pa je po napaki in izpuščenih vratih izpadel v osmini finala. Na koncu je zasedel 30. mesto.

V moški konkurenci je do tretjega zaporednega naslova svetovnega prvaka v kajakaškem krosu prišel Britanec Joseph Clarke, ki je zmagal tudi v sobotnem finalu kajakašev v Londonu, drugi je bil Francoz Boris Neveu, tretji pa Švicar Martin Dougoud.

Preostali slovenski predstavniki v tej disciplini so obstali v kvalifikacijskih vožnjah na čas. Ajda Novak je bila 32., Eva Alina Hočevar 36., Tine Kancler 37., Žiga Lin Hočevar 39., Peter Kauzer pa je bil 69.

Končni izkupiček: tri slovenske medalje
Na svetovnem prvenstvu je Slovenija skupaj osvojila tri medalje. Poleg Terčelj so bile kanuistke bronaste v ekipni vožnji, v petek pa je navdušil Benjamin Savšek, aktualni olimpijski prvak v kanuju, ki je postal še svetovni prvak.

Za Slovenijo je to že 31. kolajna na svetovnih prvenstvih.

Eva Terčelj osvojila bron v kajakaškem krosu v Londonu