Golfisti Evrope so si po koncu dali duška. Foto: EPA
Golfisti Evrope so si po koncu dali duška. Foto: EPA

Za Evropo je to peta zmaga na zadnjih sedmih tekmovanjih in sedma zaporedna na domačih tleh. ZDA niso slavile v Evropi že vse od leta 1993.

V skupni razvrstitvi Ryderjevega pokala od leta 1927 naprej vodijo ZDA s 27:15, od leta 1979, ko dvoboji namesto med ZDA in Veliko Britanijo potekajo med Evropo in ZDA pa so igralci s stare celine v prednosti z 12:9, ob tem, da se je ena partija končala z neodločenim izidom.

Zadnji dan tekmovanja, ko je nastopilo vseh dvanajst igralcev vsake ekipe, je Evropa potrebovala le še štiri točke. Osvojili so jih Norvežan Viktor Hovland, Severni Irec Rory McIlroy, Škot Robert MacIntyre ter Angleža Tyrrell Hatton in Tommy Fleetwood. Pol točke sta v nedeljo prispevala še Španec Jon Rahm in Irec Shane Lowry.

Ključno prednost so si zagotovili v petek
Evropa je temelje za zmago postavila prvi dan tekmovanja, ko je v igrah foursome in fourball povedla s 6,5:1,5. Drugi dan, ki poteka po istem formatu, je bil izid neodločen 4:4, v nedeljo pa prav tako 6:6. Tekmovanje si je v treh dneh na igrišču Marco Simone v Rimu ogledalo približno 300.000 gledalcev.

Rory McIlroy je blestel v Rimu. Foto: EPA
Rory McIlroy je blestel v Rimu. Foto: EPA

Kapetan Evrope Luke Donald je po zmagi dejal: "Po zadnjem dvoboju v ZDA smo vedeli, da nas čaka zahtevna naloga, vendar smo ves čas verjeli v zmago in naredili vse, da se bomo znova dokopali do najprestižnejše lovorike v svetu golfa. Čestitam zvezdnikom iz ZDA za pošten boj in hkrati izrekam zahvalo svojim dvanajstim gladiatorjem, ki so verjeli v uspeh in v petek zadeli vse tiste ključne udarce."

Za Evropo so igrali Španec Jon Rahm, Severni Irec Rory McIlroy, Norvežan Viktor Hovland, Angleži Tyrrell Hatton, Matt Fitzpatrick, Tommy Fleetwood in Justin Rose, Škot Robert MacIntyre, Avstrijec Sepp Straka, Irec Shane Lowry, Danec Nicolai Höjgaard in Šved Ludvig Aberg.

Evropejci dobili Ryderjev pokal v Rimu

Za Američane, ki so na prejšnjem tekmovanju 2021 slavili z rekordno visoko prednostjo 19:9, je poraz hud udarec. V ženski različici tega ekipnega tekmovanja, pokalu Solheim, je Evropa prejšnji teden na jugu Španije zmagala tretjič zapored.

Kapetan ZDA Zach Johnson ni skrival razočaranja ob porazu. Evropi je čestital za zasluženo zmago, svojim fantom – osem jih je uvrščenih med prvih petnajst na svetovni lestvici, pa sporočil, da jih ima rad in 2025 v New Yorku pričakuje njihov odgovor.

Za ZDA so igrali Scottie Scheffler, Wyndham Clark, Brian Harman, Patrick Cantlay, Max Homa, Xander Schauffele, Brooks Koepka, Sam Burns, Rickie Fowler, Collin Morikawa, Jordan Spieth in Justin Thomas.

Veliko slavje golfistov Evrope na Ryderjevem pokalu v Rimu