Trenerka Metka Sparavec Malenko vidi še precej rezerve pri hčerki. Foto: www.alesfevzer.com
Trenerka Metka Sparavec Malenko vidi še precej rezerve pri hčerki. Foto: www.alesfevzer.com

Najboljša med Slovenkami je bila v nedeljo Mariborčanka Katja Fain, ki je na 400 m prosto stopnjevala jutranji dosežek, izid 4:04,76 pa je pomenil šesto mesto. Vse do konca se je borila s Portugalko Francisco Martins za peto mesto.

"Joj, vedno ta začetek. Premalo odločno in se takoj pozna. Je, kar je, dva finala sta super. Sem vesela in grem naprej," je bila s šestim mestom zadovoljna Fain. Bolj stroga je bila trenerka Metka Sparavec Malenko: "Ima vsaj še dve sekundi rezerve. Prepočasi je začela prvih 200 m. Ampak dva individualna nastopa v finalu sta dober izkupiček. Samozavest se spet dviguje in optimistično nadaljujeva sezono."

Prva četverica pa je med seboj odločala o kolajni. Dolgo je kazalo, da bo Rusinja Anastazija Kirpičnikova, ki nastopa za Francijo, osvojila še tretje zlato, a ji ga je v finišu za pičlih šest stotink sekunde speljala Italijanka Simona Quadarella. Bron je osvojila Belgijka Valentine Dumont, ki je pred tem odpovedala finale na 200 m prosto.

Janja Šegel ni uspela presenetiti.
Janja Šegel ni uspela presenetiti.

Janja Šegel ni izkoristila nepričakovane priložnosti
Janja Šegel je po odpovedi Dumontove dobila priložnost na 200 m prosto, ki pa je ni izkoristila za več kot osmo mesto in izid 1:56,18. Zmagala je Britanka Freya Anderson, ki je na zadnjih 50 metrih premagala Čehinjo Barboro Seemanovo. Bronasta je bila druga Britanka Freya Colbert, njen izid 1:54,07 pa je že več kot pol sekunde slabši od slovenskega rekorda Katje Fain.

"Vesela sem, da sem dobila priložnost kot prva rezerva. Želela sem si odplavati osebni rekord, ampak vseeno je 8. mesto v Evropi lep dosežek in glede na to, da do zadnjega dneva zaradi hudega prehlada nisem vedela, ali bom na prvenstvu sploh nastopila, sem po vsem tem res s finalom res zadovoljna. Žal so mi na koncu malo pošle moči," je po tekmi povedala ravenska olimpijka.

Neža Klančar s sedmim mestom zaokrožila odlično prvenstvo
Še četrtič, tretjič v posamični disciplini, pa se je v finalu na tem prvenstvu predstavila Neža Klančar in na 50 m delfin osvojila sedmo mesto. V polfinalu dosežen državni rekord je s 25,57 zgrešila za tri stotinke sekunde.

Neža Klančar je presegla pričakovanja na evropskem prvenstvu.
Neža Klančar je presegla pričakovanja na evropskem prvenstvu.

"Sedmo mesto v finalu ni slabo, a želela sem si več. Cilj je bil državni rekord, zato sem nekatere stvari od sobotnega polfinala spremenila, kar pa se ni izšlo. Očitno bom morala te podrobnosti na treningu še dodelati, da bo šlo na naslednjem tekmovanju to boljše," visokih ambicij ni prikrivala plavalka Olimpije.

Na vrhu sta si zlato razdelili Grkinja Ana Ntuntunaki in Nizozemka Tessa Giele s 25,10, šest stotink počasnejša je bila na tretjem mestu Švedinja Sara Junevik.

V nekoč najbolj "slovenskih disciplinah", na 100 m mešano in 50 m prsno, sta se zmag veselila Avstrijec Bernhard Reitshammer in Italijan Nicolo Martinenghi. Njegov rojak Lorenzo Mori je bil najhitrejši ob tesni odločitvi na 200 m hrbtno. Italijanski dan je nadaljeval Alberto Razzetti z zlatom in rekordom prvenstev 3:57,01 na 400 m mešano, kar je z 28,86 uspelo tudi Benedetti Pilato na 50 m prsno.

Francoz Maxime Grousset je preprečil nadaljnje odmevanje "Italia, Italia" v dvorani in na zadnjih 25 metrih odnesel zlato Italijanu Alessandru Miressiju na 100 m prosto, ločilo pa ju je šest stotink sekunde.

Wiffen skoraj za tri sekunde izboljšal svetovni rekord na 800 m prosto
Za nov svetovni rekord, edinega na tekmovanju, je na koncu v zadnji posamični disciplini na 800 m prosto poskrbel Daniel Wiffen. Irec je osvojil že tretje zlato na tem EP-ju. S 7:20,46 je svetovni rekord slovitega Avstralca Granta Hacketta iz leta 2008 izboljšal kar za 2,96 sekunde.

Katja Fain prepočasi začela, a vseeno končala na šestem mestu na 200 m prosto

Slovenske uvrstitve v Otopeniju:
4. Neža Klančar, 100 m mešano
6. Neža Klančar, 50 m prosto
6. Katja Fain, 400 m prosto
7. Neža Klančar, 50 m delfin
7. Slovenija, 4 x 50 m mešano ženske
(Janja Šegel, Tara Vovk, Neža Klančar, Katja Fain)
8. Katja Fain, 200 m delfin
8. Janja Šegel, 200 m prosto
10. Tara Vovk, 50 m prsno
11. Katja Fain, 200 m prosto
13. Janja Šegel, 100 m hrbtno
14. Tara Vovk, 100 m prsno
21. Tina Čelik 50 m prsno
22. Tina Čelik 100 m prsno
23. Janja Šegel, 50 m prosto
42. Neža Klančar, 100 m prosto

Neža Klančar s štirimi finalni nastopi navdušila, manjkala je le medalja