Iz najuspešnejšega slovenskega futsal kluba (10 naslovov državnega prvaka) FC Litije, kjer bi v letošnjem letu praznovali 40. obletnico ustanovitve, sporočajo, da je njihove zgodbe konec. S tem je končano tudi državno prvenstvo, prvak je Dobovec. Foto: Drago Perko
Iz najuspešnejšega slovenskega futsal kluba (10 naslovov državnega prvaka) FC Litije, kjer bi v letošnjem letu praznovali 40. obletnico ustanovitve, sporočajo, da je njihove zgodbe konec. S tem je končano tudi državno prvenstvo, prvak je Dobovec. Foto: Drago Perko

Končuje se obdobje največjega in najuspešnejšega kluba v zgodovini Slovenije: "Deset naslovov državnega in superpokalnega prvaka, devet naslovov pokalnega prvaka ter še ogromno uvrstitev v finale – to odhaja z nami v zgodovino," so zapisali.

Glavni razlog za prenehanje delovanja kluba sta, kot pravijo, odnos Nogometne zveze Slovenije in sodniške organizacije do futsala v Sloveniji. Sodu je izbilo dno dogajanje na zadnji tekmi članske ekipe Litije proti Dobovcu (šlo je za prvo finalno tekmo državnega prvenstva, Litija je izgubila po kazenskih strelih), kjer so se po mnenju litijskega kluba dogajale nedopustne napake:

Ustvaril se je klan, ki vodi sojenje v Sloveniji in je nedotakljiv. Delegiranje nekaterih sodnikov, ki ne dosegajo osnovnih standardov sojenja, uničuje šport, ki smo mu v Litiji posvetili 40 let. Da ne govorimo o delegiranju sodnikov, ki pristransko sodijo svojim nekdanjim klubom, kjer so v preteklosti celo igrali.

FC Litija

"Začelo se je z delegiranjem treh štajerskih sodnikov štajerski ekipi v dvoboju proti nam, kar se ni zgodilo prvič. To se je dogajalo tudi v preteklih letih, na kar smo večkrat opozarjali. In očitno se bo še nekaj časa, saj se kljub pozivom klubov sodniški organizaciji, z g. Tivoldom in g. Borošakom na čelu, ne spremeni prav nič."

"Ustvaril se je klan, ki vodi sojenje v Sloveniji in je nedotakljiv. Delegiranje nekaterih sodnikov, ki ne dosegajo osnovnih standardov sojenja, uničuje šport, ki smo mu v Litiji posvetili 40 let. Da ne govorimo o delegiranju sodnikov, ki pristransko sodijo svojim nekdanjim klubom, kjer so v preteklosti celo igrali. Tu so tudi podcenjevalni odnosi sodnikov do uradnih oseb, igralcev ter kluba pred in med samo tekmo."

Zapis na Facebooku Futsal Club Litija nadaljuje s še nekaj resnimi obtožbami: "Vidno je, da NZS deluje samo za lastno korist, da so ljudje tam samo zaradi poznanstev, različnih funkcij, potovanj, osebnih agend in plačil. Ne naredijo pa ničesar za futsal in nogomet. Organizacija zelo dobro služi na račun klubov (pred kratkim so se s tem hvalili celo po televiziji), klubom pa namesto kosa kruha vržejo samo drobtinice."

"Eden večjih krivcev za stagniranje futsala je tudi predstavnik futsala na NZS-ju, saj je on tisti, ki odloča o ogromno stvareh. Odloča o mestih tekmovanja (npr. zaključni turnir pokala), s sodelavci izbira ljudi, vodje, mesta prijateljskih tekem reprezentance, kjer je gledanost v živo majhna, ampak zaradi osebnih razlogov vztraja pri teh. Odloča, s kom bo igrala Slovenija, in je tisti, ki zadnji odloča, s katero žogo se bo igralo v ligi. Eno je igrati, ljubiti in veliko vlagati v futsal – drugo pa je postavljati ultimate klubom, groziti in oteževati delovanje klubov, pisati nerazumne in brezpredmetne kazni ter hoditi samo na tekme, ki so pomembne in kjer se lahko pokažejo."

Odzivi iz Litije in NZS-ja po napovedi prenehanja delovanja kluba