Največ denarja bo namenjenega za športne programe, skupaj 7,37 milijona evrov, od tega dobrih šest milijonov za tekmovalni šport. Foto: EPA
Največ denarja bo namenjenega za športne programe, skupaj 7,37 milijona evrov, od tega dobrih šest milijonov za tekmovalni šport. Foto: EPA

Poleg tega bo šlo še 308.000 evrov iz letošnjega razpisa za financiranje športnih objektov v letu 2024. Sredi novembra bo potekel rok za razpis.

"Razpis bomo objavili v uradnem listu 13. oktobra in bo odprt do 13. novembra. Novost je, da razpisujemo za objekte le za prihodnje leto in ne več za dve leti kot do zdaj," je po seji sveta povedal predsednik FŠO-ja Branko Zorman. Dodal je, da je povišanje sredstev pozitivna informacija za slovenski šport prav v letu, ko FŠO praznuje 25-letnico delovanja.

Največ denarja bo namenjenega za športne programe, skupaj 7,37 milijona evrov, od tega dobrih šest milijonov za tekmovalni šport. V posameznih postavkah bo tako za vrhunski šport šlo 2,7 milijona evrov, za športno vzgojo otrok in mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport 3,3 milijona evrov, dober milijon pa za šport za vse.

Za objekte bo prihodnje leto namenjeno 3,05 milijona evrov. Za razvojne dejavnosti v športu (štipendije, statusne pravice športnikov, zavarovanje ...) bodo razdelili 1,25 milijona evrov. Za športne prireditve in promocijo športa bo FŠO namenil 688.500 evrov, 250.000 evrov za organiziranost v športu, za družbeno in okoljsko odgovornost v športu 93.500 evrov, za šport invalidov pa 82.000 evrov, zadnje je več kot dvakratno povečanje glede na letos.

FŠO se tako kot sestrska Fundacija za invalidske in humanitarnih organizacij (Fiho) pretežno napaja iz koncesijskih dajatev od klasičnih iger na srečo, v državi sta monopolista Športna loterija in Loterija Slovenije. FŠO je največ sredstev do zdaj namenil leta 2011 (13,55 milijona evrov) in leta 2010 (13,5 milijona evrov), četrti najvišji razpis pa je bil za letos, in sicer v vrednosti 11 milijonov evrov.