Slovenski futsalisti so drugič zapored izpadli v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Foto: Drago Perko
Slovenski futsalisti so drugič zapored izpadli v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Foto: Drago Perko
Andrej Dobovičnik
Bo Andrej Dobovičnik ostal slovenski selektor? Foto: Drago Perko/www.futsal.si
Slovenci so v 3. minuti tekme v Pragi v skupnem seštevku povedli s 3:0, nato pa prejeli štiri gole. Foto: www.futsal.si
Osredkar po grenkem porazu v Pragi

Ko se je bližala zadnja minuta povratne tekme v Pragi, je postalo očitno, da so Čehi porabili tako rekoč vse naboje. Pošle so jim moči, njihova značilna igra z vratarjem igralcem ni imela prave ostrine, izgubljali so dvoboje in zdelo se je, da bosta zmaga iz Velenja (2:0) in dragocen zadetek Pertiča dovolj za težko pričakovani preboj na svetovno prvenstvo. Pozabljene so bile napake, ki so se zgodile v preteklih minutah tekme, ko je imel obilo smole predvsem vratar Damir Puškar. Zgodila pa se je še ena, največja in usodna, ko je Alen Fetič nespretno podal Lukašu Rešetarju, ta pa je darilo izkoristil in zadel za 4:1. 61 sekund pred koncem.

"To je bila priložnost vseh generacij. Ne vem sploh, kaj naj rečem. Ni se mi še zgodilo, da po takšnem fenomenalnem začetku izgubimo vse. Mislil sem, da bomo zdržali, ampak to je šola za vse, tudi za mladega Alena," je vtise strnil strelec vodilnega zadetka v Pragi Pertič, ki si je vzel dan dopusta, da bi lahko pomagal reprezentanci, in se takoj po tekmi odpravil proti domu.

Kritike najstarejšega reprezentanta
Težko je reči, ali je bila v ključnih trenutkih storjena kaka strokovna napaka, to bo pokazala analiza. Najstarejši reprezentant Primož Zorč je povedal: "Ne moreš lepše začeti tekme v gosteh. Podarili so nam gol, mi pa tega nismo znali peljati naprej. Naš vratar na tej tekmi ne bi smel dobiti dveh takih golov. Potem pa še neumnost najmlajšega igralca, ki v teh trenutkih sploh ne bi smel biti na igrišču".

Dobovičnik: Obtoževanja so zdaj nesmiselna
In kaj je poleg sreče še zmanjkalo za preboj med elito? Morda prav tisto, kar imajo poklicni igralci futsala in kar manjka našim. Tudi o tem so zagotovo razmišljali v našem taboru ob nočni vožnji v domovino. Selektor Andrej Dobovičnik tekme še dolgo ne bo mogel pozabiti: "Težko je zbrati misli. Zelo, zelo sem razočaran, zelo mi je hudo, saj smo s fanti v to vložili ogromno časa. Poznam jih, saj se veliko družimo, in vem, da jim je to izjemno težko padlo. Kakršna koli obtoževanja so zdaj nesmiselna."

Pomočnik selektorja Matej Kavčič je pogledal v prihodnost: "Glave moramo dvigniti. Vem, da so to floskule, ampak če ne bomo razmišljali pozitivno, lahko kar nehamo igrati futsal. Moramo se zbrati, stvari analizirati in si pri določenih zadevah naliti čistega vina."

Zdaj sledijo kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bo gostila Belgija. Morda bo prišlo do kakšne kadrovske spremembe, a takoj po tekmi so bile glave še prevroče. Direktor reprezentance Stane Kokalj: "Težko je reči, kakšna prelomnica je tole. Treba je ostati pozitiven. V ozadju imamo nekaj mladih igralcev. Nekateri z današnje tekme bodo razmišljali, ali nadaljevati z reprezentanco ali ne."

Češka sodelovala na vseh prvenstvih
Čehi so 16. na Fifini lestvici in so do zdaj igrali na vseh evropskih in svetovnih prvenstvih. Najboljši so bili pred dvema letoma na Madžarskem, ko so osvojili bron. Slovenija je 22., na EP-jih je nastopila trikrat in vselej tekmovanje končala po prvem delu brez osvojene točke. Dodatne kvalifikacije za SP je izgubila drugič zapored.

Na Tajsko sedem evropskih reprezentanc
Svetovno prvenstvo bo novembra na Tajskem. Iz Evrope bodo v Azijo poleg Češke potovale še Ukrajina, Rusija, Srbija, Španija, Portugalska in Italija. Naslov branijo štirikratni prvaki Brazilci.

Osredkar po grenkem porazu v Pragi