Janja Garnbret. Foto: www.alesfevzer.com
Janja Garnbret. Foto: www.alesfevzer.com

To bo njena zadnja preizkušnja pred avgustovskim svetovnim prvenstvom v Bernu. Drugo mesto v Pragi in dvojna zmaga v Innsbrucku so rezultati, ki kažejo na to, da je poškodba palca na nogi preteklost, Garnbret pa je takoj po vrnitvi še enkrat pokazala in dokazala, da ostaja v samem vrhu športnega plezanja.

Foto: Propiar.com
Foto: Propiar.com

V Villarsu, kjer bo tekmovala v težavnosti, lahko postavi še en zgodovinski mejnik. Postane lahko namreč prva v zgodovini, ki bo dosegla mejo 40 zmag v svetovnem pokalu.

"Tekme v Villarsu se veselim. Mislim, da je bila tekma v Innsbrucku še en dober kazalnik, da je vse na svojem mestu. Dobila sem potrditev, da je tudi v težavnosti moja pripravljenost na visoki ravni. Na tekmo grem uživat in dat vse od sebe. Kot vedno verjamem v svoj trening, in to mi daje samozavest tudi za naprej," je povedala zmagovalka 39 tekem v svetovnem pokalu.

Z napredkom zraven pridejo tudi zmage
Še nikomur v zgodovini športnega plezanja ni uspelo 40-krat stopiti na najvišjo stopničko na tekmah svetovnega pokala. "Zavedam se, da se bližam novemu mejniku, 40. zmagi. Seveda si jo želim doseči, a to ni moj fokus pred tekmo. Moj cilj je biti najboljša na vseh tekmovanjih, ki se jih udeležujem, in se spomniti, da ne gre samo za zmage, temveč za nenehen napredek in izboljšave. Zmage nekako pridejo zraven," pravi Garnbret. Švicarska vasica Villars se je izkazala za zelo gostoljubno prizorišče za slovensko šampionko, ki je tu od leta 2016 dosegla šest zaporednih zmag.

V prejšnji sezoni na lestvici prehitela Korejko
Ravno v pretekli sezoni je prehitela Džain Kim iz Južne Koreje, ki je bila s 30 zmagami pred tem rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu, vključno z moškimi in ženskami. To, da je Garnbret pri 24 letih blizu tega, da naredi še en korak naprej, je še en dokaz njene konstantnosti in prevlade v preteklih letih. V svoji profesionalni karieri je zmagala na 51 odstotkih vseh tekem svetovnega pokala, na katerih je nastopila. Na zmagovalnem odru je bila v 77 odstotkih vseh svojih tekem.