Garnbret z veseljem gleda proti nedeljskemu finalu. Foto: BoBo
Garnbret z veseljem gleda proti nedeljskemu finalu. Foto: BoBo

V polfinalu v obeh konkurencah je bila Janja Garnbret edina, ki je splezala do vrha. Najboljša je bila sicer že v petkovih kvalifikacijah. V polfinalu se je načakala na nastop, v steno je šla kot zadnja. A dolgo čakanje je ni uspavalo.

Korošica je bila spet razred zase in je z veliko lahkoto osvojila oprimke, ki so bili za tekmice neosvojljivi. Laura Rogora iz Italije je na drugem mestu segla proti višini 42, kar ji je prineslo plus. Domačinka Žilu Luo je za tretje mesto vpisala dosežek 40+.

Pleza zelo samozavestno

"Danes je bilo vse skupaj fantastično, počutila sem se bolje kot v kvalifikacijah, naspano, spočito, aktivirano, tako da je bilo vse lepo in prav. Forma je tam, kjer sem si želela oziroma kjer sem nekako čutila, da sem. To sem tudi danes v polfinalu dokazala. Zdi se mi, da lahko težavnost plezam tako samozavestno, kot sem 'odplezala' balvane, tako da upam, da bom enako dobro formo in predstavo pokazala tudi v finalu," je bila zadovoljna Garnbret.

Olimpijska prvakinja je še dodala: "Že na ogledu mi je bilo vse jasno, sem bila zelo sproščena, kar se je videlo pri mojem plezanju. Zelo sem uživala. Plezala sem zelo hitro, nikjer se nisem preveč obotavljala oziroma zataknila ali pa iskala rešitve, tako da mi je vse padlo pod roko in sem odplezala tako, kot sem si zamislila."

Sorodna novica Janja Garnbret suvereno začela tudi prvo tekmo v težavnosti

Lovi že 43. zmago v svetovnem pokalu

Garnbret, ki si je že lani zagotovila olimpijsko vozovnico za Pariz, bo v nedeljo napadala kitajski dvojček zmag. V torek je sezono odprla z zmago v balvanskem plezanju v Kečjau. V nedeljo bo skupno lovila 43. zmago v svetovnem pokalu.

Prvi finale v tej sezoni si je zagotovila tudi druga Slovenka. Mia Krampl, ki je bila 20. po kvalifikacijah, je posegla po dosežku 34+. Dolgo je bil njen izid konkurenčen za najboljša mesta. Z osmim mestom je nato le ujela zadnjo vstopnico za finale.

Luka Potočar osvojil 15. mesto
V moški konkurenci je polfinale dobil 19-letni Britanec Toby Roberts (45+), na drugem in tretjem mestu sta Japonca, lanski zmagovalec Vudžianga Sorato Anraku (44+) in Šuta Tanaka (32+). Edini slovenski polfinalist med moškimi Luka Potočar je izboljšal svojo uvrstitev iz kvalifikacij, ko je s 26. mestom še ujel polfinalni krog. Tekmovanje je končal na 15. mestu, z dosežkom 27+.

Janja Garnbret še naprej odlično pleza na Kitajskem