Janja Garnbret se veseli nove zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Janja Garnbret se veseli nove zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Ganbretova na poti do novega pokala

S še četrto zmago v sezoni v težavnosti je 19-letna Garnbretova potrdila tretji zaporedni naslov skupne zmagovalke.

"'Fajn' je. Sem vesela, da mi je to uspelo že tretjič zapored. Trdo sem trenirala, da mi je to ponovno uspelo. Mi je res 'fajn'. Čaka nas še ena tekma, tudi tam želim dobro odplezati. Sem pa vesela tudi tega mejnika," je povedala kraljica težavnostnega plezanja.

Garnbretova si je po polfinalu prvo mesto delila z Jain Kim iz Južne Koreje. Tretja je bila Avstrijka Jessica Pilz, ki bi edina lahko zamenjala Slovenko na vrhu skupnega seštevka. Po Vudžjangu ima Garnbretova 550 točk, Pilzeva pa 460. Za delitev zmage sta plezalki dobili vsaka po 90 točk in ne standardnih 100.

Brez pravega zmagoslavnega vzdušja
V razveljavljenem finalu sta Garnbretova in Kimova zasedli tretje mesto, edina je vrh smeri osvojila Pilzeva. Garnbretova se je po neuspešno preplezani smeri pritoževala in dvigovala roke, po pritožbi slovenskega tabora pa so postavljavci smeri šli preverit, kakšni so oprimki. Ker je deževalo in je bilo zelo mokro, stena pa ni bila primerno zavarovana, so presodili, da so bile razmere neregularne, in finale razveljavili.

Če bi nehalo deževati, bi tekmovalke plezale še enkrat, toda to se ni zgodilo, zato so finale odpovedali. Enako se je zgodilo z moškim finalom.

"Ni bilo fino zmagati na tak način, izteklo se je vse super, to je res, je pa res bila nerodna situacija z dežjem, tako da ni to takšna zmaga, ki bi se je lahko res veselila," je Garnbretova zaradi napak organizatorja, nad steno namreč niso zagotovili primernega kritja pred dežjem, ostala brez pravega zmagoslavnega vzdušja.

Tjaša Kalan in Mia Krampl sta si razdelili šesto mesto.

Brez finalnega nastopa sta ostala Domen Škofic na 19. in Mina Markovič na 22. mestu. Markovičeva ima v svetovnem pokalu v težavnosti prav tako kot Garnbretova tri skupne zmage (2011, 2012, 2015). Po enkrat sta seštevka sezone v težavnosti dobila Maja Vidmar (2007) in Škofic (2016).

Sezona svetovnega pokala se bo končala prihodnjo nedeljo v Šjamenu.

Ganbretova na poti do novega pokala