Plezalci so navdušili številne gledalce v središču prestolnice. Foto: BoBo
Plezalci so navdušili številne gledalce v središču prestolnice. Foto: BoBo

Prva letošnja zvezdnica karavane je vsekakor 20-letna Garnbretova, slovenska športnica leta in serijska svetovna prvakinja, ki je v svetovnem pokalu s petimi zaporednimi zmagami, kar je podvig sam po sebi, prvič v svoji karieri, še pred predzadnjo tekmo v Münchnu, osvojila naslov skupne zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Garnbretova, ki je bila kot posebna povabljenka prosta kvalifikacij, je v polfinalu upravičila sloves prve favoritinje in je v finale vstopila v vlogi branilke lanske zmage. Vendar pa je nepričakovano že na prvem balvanu naletela na nerešljiv problem. Prvič v tej sezoni na balvanih tako ni osvojila vrha finalne smeri, čeprav je bila zelo blizu, vrha se je dotaknila, a ga ni zadržala.

Tudi na tretjem finalnem balvanskem problemu se je zadržala več časa, kot smo bili vajeni. Proti koncu je vendarle iztisnila, kar je lahko, ter osvojila vrh. Na zadnjem balvanu pa je potrdila, da je letos najboljša na svetu. V povsem slovenskem finalu, vseh šest tekmovalk je bilo predstavnic domače vrste. Drugo mesto je osvojila Vita Lukan, tretja je bila Katja Kadić.

Rubcov pred Kruderjem

Pri moških je bil najuspešnejši Rus Rubcov, ki si je na finalnem balvanu poškodoval mišico na levi roki. Tako kot lani je na drugem mestu pristal Jernej Kruder, tretji je bil Anže Peharc. Ljubljanski spektakel na balvanih, ki iz leta v leto pritegne več ljudi in zelo lepo popestri dogajanje v prestolnici, je potekal po pravilih Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC. Tekmovanje sicer ne šteje niti za točkovanje svetovnega pokala niti za točke državnega prvenstva, je pa vsekakor odlična promocija športa, športnega plezanja, ki bo prihodnje leto v Tokiu doživelo olimpijsko premiero.

Sezona na balvanih se počasi že izteka. Drugi konec tedna v juniju bo Vail v ZDA gostil še zadnje dejanje sezone svetovnega pokala na balvanih. V ZDA bodo odpotovali trije slovenski predstavniki. Gregor Vezonik, Jernej Kruder in Janja Garnbret, ki bo skušala sezono v balvanskem plezanju zaokrožiti na najlepši mogoči način.