Beograd bo od 10. do 23. junija gostil evropsko prvenstvo v plavanju, na katerem imajo visoke cilje tudi slovenski plavalci. Foto: BoBo
Beograd bo od 10. do 23. junija gostil evropsko prvenstvo v plavanju, na katerem imajo visoke cilje tudi slovenski plavalci. Foto: BoBo

Odlične izide sta zadnji konec tedna dosegli tudi Katja Fain in Janja Šegel.

Zelo zanimiv bo tudi boj za olimpijsko štafeto 4 x 100 m prosto, kjer se bosta za četrti položaj še enkrat verjetno udarili Tjaša Pintar in Hana Sekuti, pri čemer je zdaj v rezultatski prednosti prva.

Tudi v moški konkurenci plavalce čaka posreden boj za nastop v Parizu.

"To prvenstvo bo treba izkoristiti. Glede na napovedi bo nekaj plavalcev manjkalo, zato mislim, da sem med favoriti za kolajno, posebej na krajši, 50-metrski razdalji," je povedal Peter John Stevens, ki pa si želi tudi normo za OI v Parizu:

"Letos sem se z novim trenerjem povsem posvetil 100-metrski razdalji. V preteklosti sem dokazal, da napredujem tudi na 50 metrov, če sem hitrejši na 100-metrski tekmi."

Selektor plavalcev Podržavnik prepričan, da lahko v Beogradu osvojijo medaljo

Neža Klančar je bila na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih že na četrtem mestu, zdaj pa želi to prenesti še v veliki bazen in se povzpeti tudi na stopničke: "Na 50 m in 100 m prosto lahko svoje izide še izboljšam in res sem lahko zelo visoko. To velja tudi za 50 m delfin, kjer pa imam nekaj težav zaradi poškodbe rame."

Neža Klančar. Foto: BoBo
Neža Klančar. Foto: BoBo

Cilj Janje Šegel na 200 metrov prosto je olimpijska norma za Pariz.

Poleg vseh omenjenih bosta v ženski konkurenci nastopili še Tara Vovk in Tina Čelik, v moški pa ob Stevensu še Anže Ferš Eržen, Sašo Boškan, Primož Šenica Pavletič ter oba štafetna plavalca Jaka Pušnik in Arne Furlan Štular.

V posamični konkurenci vsi plavalci napovedujejo preboj med najboljših 16., nekateri tudi finale.

Prvi bosta na EP-ju v Beogradu na vrsti sinhroni plavalki Karin Pesrl in Maša Avramovič, ki ju 10. junija čaka premierni skupni nastop na veliki tekmi v duetu, Karin Pesrl pa tudi prvi posamični nastop na EP-jih sploh.

Sinhronima plavalkama bo 12. junija sledil nastop Špele Perše v daljinskem plavanju (10 km).

Plavalci z visokimi cilji v Beograd