Janja Garnbret se lahko kot edina pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah športnega plezanja, poleg tega je bila lani že tretjič zapored skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Janja Garnbret se lahko kot edina pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah športnega plezanja, poleg tega je bila lani že tretjič zapored skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Po lanski najboljši sezoni v zgodovini tega športa pri nas so tudi letos cilji reprezentantov visoki. Glavni cilj vseh bo lov na olimpijske vozovnice za Tokio 2020.

Selektor Gorazd Hren je v moško člansko reprezentanco uvrstil Martina Berganta, Matica Kotarja, Jerneja Krudra, Anžeta Peharca, Luko Potočarja, Milana Preskarja, Zana Sudarja, Domna Škofica in Gregorja Vezonika. V ženski izbrani vrsti so Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek.

"Prvi cilj je, da ostanemo ena vodilnih reprezentanc. In da vsem zvenečim imenom priključimo še kakšnega plezalca, plezalko. Leto bo posebno, napornejše kot prejšnja leta, saj nas poleg EP-ja in SP-ja čakajo še kvalifikacije za OI," je povedal Hren.

Strokovni štab v en glas poudarja, da so bili vsi načrti priprav podrejeni kvalifikacijam za največja tekmovanja, predvsem treningu hitrosti. Po pripravah in treningih verjamejo, da lahko gredo optimistično na prve tekme.

Prvo sito za OI avgusta na Japonskem
SP v težavnosti, balvanih in hitrosti bo med 11. in 21. avgustom v Hačiodžiju na Japonskem, EP v balvanih bo med 6. in 8. septembrom na Poljskem, EP v težavnosti in hitrosti pa med 4. in 6. oktobrom v Edinburgu. Med 28. novembrom in 1. decembrom bo v Toulousu kvalifikacijska tekma za OI Tokio 2020. Sedem najboljših z SP-ja si bo že zagotovilo olimpijsko vozovnico, tisti, ki bodo na SP uvrščeni med 20, bodo svoje olimpijske sanje lovili v Toulousu.

Prenosi na TV Slovenija in MMC-ju
Tekme svetovnega pokala se začnejo 5. aprila v Meiringenu z balvani, končajo pa 27. oktobra v Inzaiju na Japonskem s tekmo v težavnosti in hitrosti. Karavana se bo v Kranju ustavila 28. in 29. septembra. Pet tekem svetovnega pokala, SP in olimpijske kvalifikacije bo v živo prenašala TV Slovenija.

"Letos bom tekmovala celotno sezono. Malo več poudarka bom dala na balvane, tudi v težavnosti se bom potrudila. Cilj je, da ponovim lansko sezono in izboljšam lansko četrto mesto v balvanih," je o načrtih povedala Garnbretova.

"Komaj čakam na novo sezono. Že lani sem se presenetil, kako mi je šlo dobro. Težko verjamem, da se lahko zgodi isto, ampak zakaj pa ne. Treba je uživati na tekmah in vse je mogoče," meni Kruder, ki je omenil dva glavna cilja sezone: uvrstitev na OI ter tekme v balvanih, kjer brani skupno zmago.