Iztok Čop in Luka Špik sta med dvojnimi dvojci trikrat postala svetovna prvaka, imata pa tudi zlato medaljo z olimpijskih iger. Peto mesto je manj od njunih želja, zato je bilo razočaranje razumljivo. Foto: BoBo
Iztok Čop in Luka Špik sta med dvojnimi dvojci trikrat postala svetovna prvaka, imata pa tudi zlato medaljo z olimpijskih iger. Peto mesto je manj od njunih želja, zato je bilo razočaranje razumljivo. Foto: BoBo

V finalu prvenstva na Bledu sta slovenska veslaška šampiona, ki sta v čoln letos spet sedla z eno samo mislijo - osvojiti medaljo - naredila vse za nov uspeh, toda Francoza sta jima do polovice proge preveč ušla in kljub dobremu finišu bron ni bil več dosegljiv. Končala sta na 5. mestu.

Izjave po finalu dvojnega dvojca (Radio Slovenija/TV Slovenija):
Iztok Čop:
"Težko bi trezno ocenil tekmo, čustva so še živa. Mislim, da v prvem delu čoln ni lepo stekel, mučila sva se. Na koncu sva dobro napadla in sem kar presenečen, da nisva ujela Francozov. Zdi se mi, da sva imela zelo malo tako dobrih finišev. Razlike so bile majhne, škoda, da na začetku in na sredini nisva ujela ritma. Izgubljala sva se v manjših valovih. Za razmišljanje o tem, kako v naslednji sezoni, je pa še prezgodaj."

Luka Špik: "Naredila sva največ, kar se je dalo. Možnosti so bile, ampak res sva dala svoj maksimum. Ne da je bil najin štart slabši, drugi so tako hitro štartali in poskušala sva čim bolj prisebno odgovoriti na to. Na sredini oziroma v prvi polovici finala sva se še vedno iskala, razlike nisva zmanjšala, medtem ko sta Francoza izbrala dobro taktiko, tako da ju nisva mogla ogroziti. Seveda sva si oba z Iztokom želela več, to je edinstvena priložnost, da dobiš na domačem prvenstvu medaljo. Takšne priložnosti verjetno ne bo več. Malo mi je žal, ampak nimava si česa očitati. Ne bomo zdaj stokali, gremo v čoln trenirat naprej."

Selektor Miloš Janša:
"Tekma se ni odvijala po naših željah. Načrtovali smo, da se držita prvih treh posadk, da si ne nabereta velikega zaostanka. Njun finiš je bil dober, ampak zaostanek je bil takrat že prevelik. Ne vem, zakaj sta počasneje štartala. Tretje mesto je bilo dosegljivo, medtem ko sta bila Novozelandca in Nemca premočna."

Denis Žvegelj, predsednik Veslaške zveze Slovenije:
"Hitra tekma je našima malce ušla izpod vesel, ampak težko jima je kar koli očitati. Ves čas sta imela na pol stik z vodilnimi. Upal sem, da bosta uspela Francoza tako kot v predtekmovanju prehiteti. Škoda, vreme je bilo idealno, podpora navijačev ogromna in zelo smo si želeli medalje."