Simona Kehrerja in Walterja Nonesa so izpod Nange Parbata odpeljali v mesto Gilgit. Foto: Reuters
Simona Kehrerja in Walterja Nonesa so izpod Nange Parbata odpeljali v mesto Gilgit. Foto: Reuters

Reševanje je prejšnje dni oviralo slabo vreme, včeraj pa je pakistanska vojska iz stene 8.126 metrov visoke gore v pakistanskem delu Himalaje le lahko dvignila Simona Kehrerja in Walterja Nonesa. Južnotirolska alpinista sta se deset dni bojevala za preživetje, potem ko je 15. julija v 15-metrski prepad zgrmel njun kolega in najbolj izkušen alpinist v odpravi Karl Unterkircher.


Kehrerju in Nonesu se je uspelo spustiti na 5.700 metrov, saj ju višje niso mogli rešiti. "Prvi dan po tragediji sva se ustavila in premislila, kako naprej. Vedela sva, da sva telesno dobro pripravljena, sva pa bila na težki psihični preizkušnji. Nikoli nisva bila v pravi nevarnosti, saj se je zdelo, kot da bi bil Karl še vedno z nama na gori," je po uspešnem reševanju povedal Nones, ki je tako kot Kehrer v dobrem stanju.

Nanga Parbat je deveta najvišja gora na svetu in ima vzdevek "ubijalska" gora. Prvi se je nanjo leta 1953 povzpel Avstrijec Hermann Buhl. Predtem je pri poskusih vzpona na Nanga Parbat umrlo kar 31 ljudi, smrt pa je na tej gori večkrat kosila tudi po Buhlovem prvencu. Leta 1970 je na njej umrl brat slavnega alpinista Reinholda Messnerja Günther.

M. R.