Martin Strel se je pred žgočim tropskim soncem ščitil s posebno masko. Foto: EPA
Martin Strel se je pred žgočim tropskim soncem ščitil s posebno masko. Foto: EPA

Nič ni nemogoče!

Martin Strel

52-letni ultramaratonec je podvig končal štiri dneve prej od načrtovanega, čeprav so mučile vrtoglavica, bolečine v želodcu, driska, dobil pa je tudi sončarico.

Trmasti Dolenjec, ki je med plavanjem shujšal za 12 kilogramov, je nalogo opravil kljub zdravniškemu odsvetovanju. Povedal je, da so ga občasno zagrabile tako močne bolečine, da ni mogel priti sam iz vode, roke in noge so mu povsem otrpnile, močno pa ga je tudi bolela glava. Med plavanjem so ga enkrat odpeljali celo v bolnišnico na pregled srca, vendar so bili izvidi na srečo v redu, je povedal Strel.

Med piranhami in krokodili povsem domač
"Živali v reki so me sprejele. Toliko časa sem plaval z njimi, da so mislile, da sem eden izmed njih," je ob plavanju v največji svetovni reki, kjer domujejo piranhe, krokodili in anakonde, hudomušno pripomnil Strel. Med plavanjem je imel nemalo težav tudi z vrtinci in oceansko plimo, ki je bila občasno tako močna, da ga je potiskala nazaj.

Strel je pred tem preplaval Donavo (2000; 3.004 km), Misisipi (2001; 3.797) in Jangcekjang (2004; 4.003). Nov rekord po preplavanih kilometrih bo vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, vendar bo postopek preverjanja trajal še nekaj tednov.

Nič ni nemogoče!

Martin Strel