Janja Garnbret, ki navdušuje na SP-ju v Bernu, bo velikodušno pomagala Koroški. Foto: EPA
Janja Garnbret, ki navdušuje na SP-ju v Bernu, bo velikodušno pomagala Koroški. Foto: EPA

24-letna Korošica je zlato medaljo v balvanskem plezanju posvetila vsem prizadetim v poplavah in tistim, ki so priskočili na pomoč in reševanje. Po osvojeni srebrni medalji v težavnosti se je odločila celoten znesek prisluženih denarnih nagrad na prvenstvu v Bernu nameniti za pomoč prizadetim v poplavah na območju Koroške, ki je utrpela hudo škodo.

Črna na Koroškem. Foto: BoBo/Borut Živulović
Črna na Koroškem. Foto: BoBo/Borut Živulović

Športna plezalka je ob tem povedala: "Težko je od daleč spremljati dogajanje v Sloveniji, sploh na najpomembnejšem dogodku moje sezone. Če že ne morem biti doma, lahko vsaj s tem, ko za obnovo in pomoč ljudem namenim svojo nagrado, pomagam po svojih močeh. Koroška je moj dom, v poplavah pa je zelo prizadeta. Številni so v stiski, zato me veseli, da se je donaciji pridružil tudi Allianz (njen partner, op. a.) in podvojil vsoto. Vsaka malenkost, ki jo lahko v teh trenutkih naredimo, šteje veliko. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi splezali iz te krize."

Garnbret: Glavni del SP-ja šele prihaja
Garnbret bo olimpijsko vozovnico lovila v kombinaciji, ki bo trem najboljšim poleg kompleta medalj prinesla še vstopnico za olimpijske igre.

Garnbret se veseli kratkega počitka pred petkovim izzivom

"Glavni del svetovnega prvenstva šele prihaja, torej mislim, da vsi komaj pričakujemo delitev olimpijskih vozovnic," je po še deveti kolajni na SP-ju dejala Garnbret, ki se je zelo veselila dveh dni premora, da si bo lahko spočila glavo in telo.

"Ključnih bo kar nekaj dejavnikov. Tekma bo trajala ves dan, z balvani začnemo dopoldne, težavnost imamo šele zvečer, tako da bo pomembno ostati zbran. Res ne boš smel delati nepotrebnih poskusov, zato da ostaneš čim bolj spočit tako v glavi kot s kožo na prstih, da boš pripravljen še za tekmo v težavnosti. To bo res ključno," je povedala slovenska šampionka, ki je v olimpijski kombinaciji osvojila že dve zlati kolajni na SP-ju v Innsbrucku 2018 in Hačiodžiju 2019.

Sorodna novica Po Mohoriču bo pomagala tudi fundacija Luke Dončića

"Ne bo štelo toliko, da si najboljši v vsaki disciplini, ampak bo res pomembno, da nabereš čim več točk čez balvansko rundo in potem tudi v težavnosti, tako da bo treba res dati vse od sebe. Ob tem pa, kot vedno pravim, tudi uživati," je dodala.

V polfinalu olimpijske discipline kombinacije balvanov in težavnosti bosta poleg Janje Garnbret nastopili še Mia Krampl in Vita Lukan.

Garnbret je po balvanih in težavnosti ter osvojenem zlatu in srebru v polfinale kombinacije napredovala kot vodilna z najboljšim izkupičkom 1805 točk, druga je Japonka Ai Mori (1495), tretja pa Američanka Brooke Raboutou (1235).

Kombinacijski polfinale je na sporedu v sredo, v finalu pa se bodo plezalke pomerile v petek.