Janja Garnbret je v Tokiu postala prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju. Foto: www.alesfevzer.com
Janja Garnbret je v Tokiu postala prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju. Foto: www.alesfevzer.com

"Po OI mi je motivacija povsem padla. Nihče te ne pripravi na to, kaj se bo zgodilo po OI, teden, mesec po OI. Nihče ti ne pove, kaj se dogaja s tabo takrat. Take se ne poznam, da ne bi bila motivirana. Da bi bila 'taka mutava', ko se ti čisto nič ne ljubi. Ne maram se take, ampak tako je, taka je realna situacija. Slaba dva tedna sploh nisem plezala. Potem sem naredila nekaj treningov, tu pa tam, par zadnjih treningov je bilo kar dobrih. Sem si že predstavljala, kako naj bi bilo, in sem se tudi malo 'napela' na steni, kar se prej nisem," je v smehu pred tekmo v Kranju nove poolimpijske občutke opisala Garnbretova.

Finale bo v soboto ob 17.45. Prenos boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

"V bistvu mi je fajn, da se motivacija vrača. Ravno prav za tekmo v Kranju. Sem čisto 'na free' trenutno. Želim si, da bom dobro odplezala in da pokažem tisto, za kar sem trenirala. Ne bom govorila o pričakovanjih. Želim si, da bi uživala na tekmi pred domačo publiko, da bi se imela res 'fajn' in da bi plezala, kot znam," je povedala zlata olimpijka.

"Po igrah se mi je odvalil kamen od srca, tisto breme je padlo z mene, sem sproščena, po drugi strani pa ... Ko rečeš, da si olimpijski prvak, moraš nekaj pokazati. Če grem na tekmo, želim tudi tekmovati. Ne mislim se iti, po domače povedano, tja samo kazat. Vseeno hočem odplezati in uživati. Na tekmo prihajam v drugačni situaciji, ko si res sproščen, po drugi strani pa še vedno hočeš nekaj pokazati in zdaj, ko nisem redno trenirala, je to tudi malo nova situacija zame, ki se je veselim," je še dejala prva olimpijska zmagovalka v športnem plezanju.

Premierna tekma svetovnega pokala v Kranju je bila leta 1996. Letos bo gorenjska prestolnica gostila 25. izvedbo tekmovanja v težavnosti. "Domača tekma. Če ne bi bilo Kranja, če bi bila katera koli druga tekma, ne bi šla na nobeno tekmo več letos. Ker je Kranj ... Rada tam tekmujem, pa vedno sem tam rada tekmovala tudi kot cicibanka, to je moj poklon Kranju," je še povedala 22-letna Korošica.

Kot kaže, bo tekma zadnjič v zdajšnji dvorani, v kateri je plezalna stena stara četrt stoletja in se poslavlja z mednarodnega prizorišča. Kranjski župan Matjaž Rakovec napoveduje gradnjo novega plezalnega centra na Zlatem polju. Ta bo po najbolj optimističnih napovedih zrasel leta 2023.

"Tradicija mora ostati. Kranj ima dolgo tradicijo. Na splošno v Sloveniji mora ostati svetovni pokal. Se spomnim kot cicibanka, ko sem prišla gledat tekmo, mi je bilo res noro, to sploh gledati, tam priti do Mine (Markovič) in Maje (Vidmar). Meni je bilo to 'vau', bila sem najsrečnejši otrok na svetu. To mora ostati," lastne spomine na kranjsko tekmo predstavi Garnbretova.

Po njenem velikem olimpijskem uspehu se povsod po Sloveniji napoveduje gradnja središč za plezanje: "To je samo dobro. Zato tudi delaš. Da bodo imele mlajše generacije razmere, ki jih ti nisi imel, ko si bil toliko star. To je samo dobro. Da se šport razvija, da bodo imeli vsi možnost poskusiti plezati."

Želi si tudi, da se bodo čim prej uresničile napovedi o gradnji reprezentančnega plezalnega vadbenega središča v Ljubljani, kjer bi lahko uprizarjali simulacije tekem in trenirali.