Janja Garnbret bo nastopila prvič po olimpijskih igrah. Foto: EPA
Janja Garnbret bo nastopila prvič po olimpijskih igrah. Foto: EPA

Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je pred dvema letoma zaradi neustrezne dvorane in stene kranjskim organizatorjem odvzela licenco za prirejanje tekmovanja. Planinska zveza Slovenije je nameravala tekmovanje izpeljati v Ljubljani, za kar je tudi dobila dovoljenje mednarodne zveze. Tekma svetovnega pokala v športnem plezanju je nato lani odpadla zaradi omejitev, povezanih s pandemijo novega koronavirusa.

Finale bo v soboto ob 17.45. Prenos boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

"Res je bila tekma svetovnega pokala po prvih načrtih letos predvidena na novi lokaciji v dvorani Stožice v Ljubljani, kjer bi si spektakel lahko ogledala večtisočglava množica. Za organizacijo tekme bi morali najeti montažno plezalno steno iz tujine, ki bi jo za ta namen začasno postavili v dvorani, saj druge tovrstne športne infrastrukture za organizacijo največjih mednarodnih tekmovanj v Sloveniji ni. Seveda bi to bistveno vplivalo tudi na stroške in organizacijo prireditve," so ob tem pojasnili v Planinski zvezi Sloveniji (PZS), pod čigar okrilje sodi tudi doma in po svetu vse bolj priljubljeno športno plezanje.

Zaradi nepredvidljivosti covidnega položaja in ukrepov, povezanih z izvedbo večjih prireditev, potencialne omejitve prisotnosti obiskovalcev, dogodek v prvotnem obsegu žal ni bil več realen. V dogovoru z mednarodno zvezo IFSC so dogodek prestavili na tradicionalno lokacijo.

Kot kaže, bo tekma zadnjič v dvorani Zlato polje v Kranju, kjer je plezalna stena sicer stara četrt stoletja in se poslavlja z mednarodnega odra. Kranjski župan Matjaž Rakovec namreč napoveduje gradnjo novega plezalnega centra v gorenjski metropoli. Ta bo po najbolj optimističnih napovedih zrasel leta 2023. Kranj bo tako ostal kot prizorišče tekmovanj svetovnega pokala, župan pa tudi upa, da bodo lahko gostili tudi svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Petindvajseta tekma v Kranju bo torej veliki finale kranjskega prizorišča v zdajšnji dvorani, ki je močno zaznamoval razvoj tekmovanj v športnem plezanju na mednarodni ravni.

Garnbretova bo nedvomno najbolj vidna tekmovalka karavane, ki se bo prvi septembrski konec tedna preizkusila v Kranju. Na domači sceni bodo nastopili tudi Lučka Rakovec, druga slovenska olimpijka Mia Krampl, Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak. Med moškimi bodo po oprimkih na kranjski steni segali Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak in Timotej Romšak.

Potem ko so zaradi omejitev zaradi novega koronavirusa odpadle tekme svetovnega pokala na Kitajskem, bo kranjska tekma tudi nepričakovani finale letošnjega svetovnega pokala v težavnosti.

"Vse je bilo usmerjeno na OI in po njih ni bilo nobene motivacije več. Iskreno nisem plezala dva tedna, zdaj sem naredila nekaj treningov, počasi prihaja tudi motivacija nazaj, tako da ta bo prava za tekmo v Kranju," je dejala Garnbretova in ob tem povedala, da domače občinstvo predstavlja dodaten pritisk, a tudi dodatno motivacijo.

Janja Garnbret se v tekmovalni ritem vrača v Kranju