Olimpijska prvakinja Janja Garnbret je v odlični formi. Foto: Reuters
Olimpijska prvakinja Janja Garnbret je v odlični formi. Foto: Reuters

Med osmerico najboljših je nastopila še ena Slovenka, Mia Krampl je bila peta. Garnbret je bila že v polfinalu edina, ki je osvojila vrh smeri. Krampl je imela šesti izid.

V finalu je bila pred nastopom Korošice v najboljšem položaju Avstrijka Jessica Pilz (oprimek 43+) pred Američanko Brooke Raboutou (43), Seo Chaehyun iz Južne Koreje (43) in Mio Krampl (40+).

24-letna Garnbret je nato presegla vse tekmovalke in se z doseženim vrhom podpisala pod 25. zmago v težavnosti v svetovnem pokalu. Skupno je zdaj olimpijska prvakinja v kombinaciji že pri številki 40, saj ima 15 zmag še na balvanih. Skupno je že pri 60 uvrstitvah na oder za zmagovalke, od tega jih ima 40 v težavnosti.

V Villarsu je nastopilo še pet Slovenk. Vita Lukan je polfinale končala na 13. mestu, Lučka Rakovec je bila 15., Lana Skušek pa je slovenske nastope zaokrožila na 23. mestu.

Sara Čopar je izpadla v petkovih kvalifikacijah, potem ko je bila 58. Lucija Tarkuš, prejšnjo nedeljo bronasta v balvanskem plezanju na evropskih igrah v Krakovu, ni nastopila.

Garnbret nadaljuje uspešno vrnitev na tekmovalne plezalne stene po februarski poškodbi prsta na levi nogi. Na začetku junija je bila na tekmi v balvanskem plezanju v Pragi druga. Nato je sledil Innsbruck, kjer je bila znova v svojem elementu z dvojno zmago tako v balvanskem plezanju kot v težavnosti.

Janja Garnbret po zlomu prsta na nogi znova razred zase v svetovnem pokalu

Luka Potočar brez finala 11.

V moški konkurenci se je v polfinale z 21. mestom kvalifikacij prebil le Luka Potočar, ki je na 11. mestu ostal brez finala najboljše osmerice.

Milan Preskar je v petek zasedel 44., Lovro Črep 66., Jernej Kruder 68., Martin Bergant pa 70. mesto.

Zmagal je Avstrijec Jakob Schubert (oprimek 42+) pred Čehom Adamom Ondro (41+) in Nemcem Alexandrom Megosom (40).

Karavana plezalcev se zdaj seli v Francijo, kjer bosta pred avgustovskim svetovnim prvenstvom v Bernu prihodnji konec tedna preizkušnji v težavnosti in hitrostnem plezanju v Chamonixu, nato pa v Brianconu 14. in 15. julija sledi še tekma v težavnosti.