Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah razred boljša od tekmic. Zdaj bo pozornost preusmerila na balvane: v četrtek kvalifikacije, v soboto pa polfinale in finale. Foto: EPA
Janja Garnbret je bila v kvalifikacijah razred boljša od tekmic. Zdaj bo pozornost preusmerila na balvane: v četrtek kvalifikacije, v soboto pa polfinale in finale. Foto: EPA

Olimpijska prvakinja Janja Garnbret je na letošnjem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju favoritinja za zlato kolajno v kar treh različnih disciplinah: na balvanih, v težavnosti in novi olimpijski kombinaciji, ki je sestavljena iz omenjenih dveh disciplin.

V drugi skupini najboljša Japonka Ai Mori

Do vrha prve kvalifikacijske smeri v težavnosti so preplezale tri športnice: Janja Garnbret, Italijanka Laura Rogora in Južnokorejka Chaehyun Seo.

Do vrha druge kvalifikacijske stene pa je zmogla nato le slovenska šampionka, ki je tako prepričljivo dobila sredne kvalifikacije. 24-letni Korošici sta se v seštevku še najbolj približali zmagovalka skupine B Japonka Ai Mori (1,73) in Američanka Brooke Raboutou (+2,0), ki je plezala v skupini A skupaj z najboljšo športno plezalko.

Navdušena nad navijači v Bernu

"Ne vem, če bi si lahko želela boljši začetek prvenstva. Na začetku prve smeri sem čutila nekaj živčnosti, ker svetovno prvenstvo je še zmeraj svetovno prvenstvo, druga smer pa je bila že veliko boljša, sem bila že bolj sproščena in sem res uživala. In če bo tako tudi v nadaljevanju, se nimam česa bati," je bila po nastopu navdušena Janja Garnbret. Na letošnjem svetovnem prvenstvu, na katerem je glavni cilj medalja kateri koli leska, saj to že prinaša olimpijsko vstopnico za Pariz 2024.

Dodala je tudi, da so jo navdušili navijači: "Predvsem sem gledala uro, da vidim, koliko časa še imam za plezanje, seveda pa mi je pogled ušel tudi k publiki. Ko vidiš, koliko ljudi je bilo že na kvalifikacijah, sem imela občutek, kot da je že polfinale oziroma finale. Vsi so navijali, ploskali, tako da je bilo vzdušje res odlično."

Vse Slovenke v polfinalu

Od preostalih Slovenk v Bernu se je najbolj izkazala Vita Lukan, ki je bila peta (+7,42) v skupini A, v kateri je bila Mia Krampl (+8,31) deveta. Z delitvijo 9. oziroma 17. mesta sta se obe plezalki uvrstili v polfinale, kar je uspelo tudi dvojici, ki v Bernu pleza samo v disciplini težavnost. Sara Čopar je bila 21. (+10,75), Lucija Tarkuš pa 26. (+13,86) med kar stotimi plezalkami, ki so tekmovale v težavnosti.

Brez polfinala je presenetljivo na 27. mestu ostala Američanka Natalia Grossman, ki si je pred dvema letoma v Moskvi priplezala srebro v težavnosti.

Polfinale in finale v težavnosti bo v Bernu v nedeljo: ob 10.00 se začne polfinale, medtem ko bosta ženski in moški finale na sporedu ob 18.00. Naslov izpred dveh let brani Južnokorejka Chaehyun Seo, potem ko je Janja Garnbret po olimpijski zmagi v Tokiu izpustila SP v Moskvi 2021.

Fotogalerija: EPA