Janja Garnbret Foto: BoBo
Janja Garnbret Foto: BoBo

"Glavni cilji so povezani z olimpijskimi igrami in z njimi povezanimi kvalifikacijami. Glede na olimpijsko leto je svetovni pokal nekoliko v ozadju, ampak bomo vseeno tudi v svetovni pokal šli na polno. Definitivno si želimo, da Janja ne bi šla na olimpijske igre sama," je na predstavitvi športnih plezalcev pred novo sezono dejal selektor Gorazd Hren.

Janja Garnbret je zaenkrat edina, ki si je priborila olimpijsko vozovnico. "V Parizu ne bo nič lažje zmagati kot v Tokiu, mi bo pa vsekakor nekoliko lažje, saj vem, kako vse deluje, olimpijska vas in drugo. V Parizu bodo znova navijači, ki jih v Tokiu zaradi koronavirusa ni bilo," je povedala plezalka.

Na Pariz ima lepe spomine. Leta 2016 je tam pri 17 letih osvojila prvega od osmih naslovov svetovne prvakinje, takrat je zmagala v težavnosti.

Olimpijskemu cilju sta s trenerjem Romanom Krajnikom v celoti podredila že priprave. Rutino treningov je popestrila z odhodom v Tokio, kjer je preživela tri tedne. Japonska je del njenih priprav v zadnjih nekaj sezonah.

V Azijo bo znova odpotovala prihodnji teden, ko bo po načrtih nastopila na uvodnih tekmah svetovnega pokala na Kitajskem. Plezalci se bodo v balvanskem plezanju merili od 8. do 10. aprila v mestu Kečjao, v težavnostnem pa od 12. do 14. aprila v Vudžjangu.

V svetovnem pokalu pred Parizom načrtuje tudi nastop v Innsbrucku, kjer bosta od 26. do 30. junija na sporedu tekmi v težavnosti in balvanih, kombinacija teh dveh disciplin pa bo na sporedu OI.

Za še eno olimpijsko vozovnico v ženski konkurenci v kombinirani disciplini težavnost in balvani so bosta potegovali Vita Lukan in Mia Krampl. Slovenija ima na voljo še dve kvalifikacijski ženski kvoti. V domačem taboru upajo, da bosta lahko tekmovali tudi Sara Čopar in Lučka Rakovec, ki okrevata po zdravstvenih težavah.

Pri moških so kandidati za dve olimpijski vozovnici Luka Potočar, Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar in Martin Bergant.

Tudi letos se bo svetovni pokal ustavil v Kopru, kjer bo tekma v težavnosti 6. in 7. septembra.

Janja Garnbret za uvod v sezono na dve tekmi na Kitajskem
Plezalcem na voljo še dve moški in ena ženska vozovnica za OI