Trikratna svetovna prvakinja Garnbretova je koronski čas izkoristila za poseben preizkus. Z Domnom Škoficem je navdušila z uspešno izpeljanim Red Bullovim projektom plezanja na trboveljski dimnik. Foto: Jakob Schweighofer
Trikratna svetovna prvakinja Garnbretova je koronski čas izkoristila za poseben preizkus. Z Domnom Škoficem je navdušila z uspešno izpeljanim Red Bullovim projektom plezanja na trboveljski dimnik. Foto: Jakob Schweighofer

"Lansko sezono se je zgodilo, da sem izgubila cilj, kar se je poznalo v moji nihajoči motivaciji. Takšne se nisem poznala. K sreči sem lahko med prvo karanteno redno trenirala. S trenerjem Romanom Krajnikom sva naredila načrt, kot da avgusta OI bodo. Posvetila sem se vsem disciplinam, predvsem pa sem veliko časa posvetila treningu hitrosti. Zelo veliko sem se naučila o sebi, treningu in za letošnjo sezono imam nov načrt. Olimpijske igre so moj glavni cilj in formo tempiram na avgust. Še vedno bom tekmovala na nekaj tekmah svetovnega pokala, zagotovo se bom udeležila prve v Švici. A vsa energija in treningi so usmerjeni v Tokio," je na novinarski konferenci pred začetkom nove tekmovalne sezone dejala trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret. Njeni treningi so zdaj zelo intenzivni, trenira tudi po dvakrat na dan: "V treh dneh imam pet treningov. Treniram tudi po šest ur na dan, a to je prav 'fino'."

Janja Garnbret z mislimi že pri olimpijskih igrah

Druga olimpijska potnica Mia Krampl je v zadnjem letu kljub številnim omejitvam izkusila marsikatero novo izkušnjo: "OI so želja in cilj vsakega športnika in mi pomenijo zelo veliko."
Na svetovnem prvenstvu 2019 je v težavnosti zaostala zgolj za Garnbretovo. Kot pravi, komaj čaka prva tekmovanja. "Prepričana sem, da ni športnika, ki se ne bi veselil tekem, sploh če je to po enem letu brez nastopanja. Držimo pesti, da bo sezona 2021 potekala nemoteno."

Sredi aprila prva tekma v Švici
Prvi tekmovalni preizkus forme na najvišji kakovostni ravni bo 16. in 17. aprila v Meiringenu v Švici z uvodnim tekmovanjem na balvanih za točkovanje svetovnega pokala.

Od konca julija do začetka avgusta bodo olimpijske igre v Tokiu, ljubitelji vertikale pa naj si rezervirajo prvi konec tedna v septembru, ko se bo karavana svetovnega pokala 4. in 5. septembra ustavila v Sloveniji na krstni preizkušnji v težavnostnem plezanju v Ljubljani.

SP v Moskvi konec septembra
Konec istega meseca bo še svetovno prvenstvo v vseh disciplinah v Moskvi. Tekmovalno leto se bo po optimističnih načrtih končalo sredi oktobra na Kitajskem, če bodo razmere s pandemijo novega koronavirusa to dopuščale in ne bo odpovedi tekmovanj.

Na tekmah svetovnega pokala bodo ob obeh olimpijkah glavni slovenski aduti Anže Peharc, Vita Lukan, Domen Škofic, Jernej Kruder in drugi, ki komaj čakajo na akcijo. V ekipi so še Gregor Vezonik, Urška Repušič, Lučka Rakovec, Katja Debevec. Tisti, ki se jim olimpijske sanje niso uresničile, seveda že pogledujejo proti novi olimpijski priložnosti, OI 2024 v Parizu.