Janja Garnbret upa, da bo po štirih letih znova postala svetovna prvakinja v eni izmed disciplin. Foto: Grega Valančič
Janja Garnbret upa, da bo po štirih letih znova postala svetovna prvakinja v eni izmed disciplin. Foto: Grega Valančič

Janja Garnbret je že rekorderka v športnem plezanju s šestimi naslovi svetovne prvakinje. "Cilj ni nič drugačen kot na vsaki tekmi. Grem plezat, grem se zabavat. Na vsako tekmo grem po zmago. Moj cilj je tudi olimpijska norma," je na novinarski konferenci v Ljubljani visoke ambicije potrdila najboljša plezalka na svetu.

Medalja vstopnica za Pariz 2024

"Z leti sem se naučila, da je tudi drugo in tretje mesto zelo dobro, če si na tekmi pokazal največ, kar tisti dan zmoreš," Korošica vseeno ne želi obljubljati novih zmag. Osnovni cilj je, da v Bernu že potrdi nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Sezona je bila letos zanjo zaradi poškodbe krajša in spremenjena. Začela je šele junija v Pragi in na balvanih zasedla drugo mesto. Na dveh tekmah v Innsbrucku in Villarsu v Švici, je spet zmagovala in na zadnji tekmi dosegla tudi jubilejno 40. zmago na tekmah za svetovni pokal.

Kaj bodo pokazale preostale Slovenke?

V moški konkurenci bodo na SP-ju na balvanih in v težavnosti tekmovali Zan Lovenjak Sudar, Luka Potočar in Anže Peharc, v ženski pa še Vita Lukan in Mia Krampl. Katja Debevec in Julija Kruder bosta nastopili le na balvanih, Lucija Tarkuš in Sara Čopar pa samo v težavnosti.

Kljub skrajšani sezoni je Korošica v svetovnem pokalu zmagala dvakrat in prišla do jubilejne 40. zmage. Foto: Reuters
Kljub skrajšani sezoni je Korošica v svetovnem pokalu zmagala dvakrat in prišla do jubilejne 40. zmage. Foto: Reuters

"Letošnja sezona je zaradi SP-ja, borimo se tudi za olimpijske kvote, malce drugačna. Več je bilo taktiziranja. Naša glavna favoritinja je seveda Janja, a tudi drugi tekmovalci so prikazali nekaj dobrih nastopov," pred SP-jem pravi selektor Gorazd Hren in pri tem nedvomno računa vsaj na Mio Krampl in Vito Lukan. Želja slovenskega tabora je, da se zbirka 20 kolajn s svetovnih prvenstev tudi tokrat izdatno poveča.

"Lani mi je šlo odlično na evropskem prvenstvu, letos sem bila v težavnosti v finalu na vsaki tekmi, s čimer sem dobila potrditev, da sem dobro pripravljena. Na vsaki tekmi si želim pokazati največ in tudi na svetovnem prvenstvu ne bo drugače," je pred odhodom povedala evropska podprvakinja v težavnosti Mia Krampl.

Vita Lukan je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Brianconu v težavnosti osvojila prvo zmago na svetovnem pokalu. "Boljše popotnice za prvenstvo si sploh ne bi mogla želeti. Po tej zmagi sem lahko bolj sproščena in samozavestna, kar mi je v preteklosti kdaj manjkalo. Upam, da bom na tekmi pokazala, kar znam," je dejala Radovljičanka, pred sedmimi leti tudi mladinska olimpijska prvakinja.

Slovenci zaostajajo za izidi preteklih sezon

13 slovenskih plezalcev na SP

V primerjavi z lanskim letom so nekaj slabši slovenski dosežki v moški konkurenci, prvi adut ekipe pa ostaja Luka Potočar, dobitnik kolajne na zadnjem SP-ju v Moskvi in na lanskem EP-ju v Münchnu. "Izidi niso popolnoma pravi. Čas po zadnji tekmi sem zato dobro izkoristil za pripravo, je pa v 14 dneh težko res kaj velikega spremeniti. Bo, kar bo. Konkurenca je ostra in težko vsak med nami računa na kolajno, saj odločajo zelo majhne napake."

Prvenstvo Švici bo ponudilo tudi prvo priložnost za uvrstitev na OI v Parizu. O tem bo odločala kombinacija težavnosti in balvanov, pot v francosko prestolnico pa si bo zagotovila le najboljša trojica. V kombinaciji bo nastopilo najboljših 20 na prvenstvu, ki se bodo pomerili v polfinalu, najboljša osmerica nato v finalu.

Janja Garnbret pred SP-jem še nadgradila formo

PROGRAM BERN 2023

1. avgust: balvani moški, kvalifikacije
2. avgust: težavnost ženske, kvalifikacije
3. avgust: težavnost moški, kvalifikacije; balvani ženske, kvalifikacije
4. avgust: balvani moški, polfinale & finale
5. avgust: balvani ženske, polfinale & finale
6. avgust: težavnost ženske in moški, polfinale & finale
7. avgust: odmor
8. avgust: paraplezanje ženske in moški, kvalifikacije
9. avgust: kombinacija balvani-težavnost ženske in moški, polfinale
10. avgust: hitrost ženske in moški, kvalifikacije & finale; paraplezanje ženske in moški, finale
11. avgust: kombinacija balvani-težavnost ženske, finale
12. avgust: kombinacija balvani-težavnost moški, finale