Iz Münchna, kjer bo ob koncu tedna predzadnja tekma svetovnega pokala na balvanih, so prispele sijajne novice o zmagi slovenske šampionke.

Do konca balvanske sezone svetovnega pokala sta še dve tekmi, a je razplet boja za skupno lovoriko že odločen. Garnbretova konkurenci ni pustila blizu. Foto: EPA
Do konca balvanske sezone svetovnega pokala sta še dve tekmi, a je razplet boja za skupno lovoriko že odločen. Garnbretova konkurenci ni pustila blizu. Foto: EPA

Edina, ki bi lahko ogrozila Garnbretovo, Japonka Akijo Noguči, v Münchnu sploh ne bo nastopila. Večina japonske ekipe, vključno z Nogučijevo, se bo konec tedna udeležila japonskega državnega prvenstva.

Garnbretova po dopolnjenem 20. letu starosti ne bi mogla bolje začeti letošnje sezone. Aprila je trikrat stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke. Šampionska forma se je nadaljevala tudi prvi majski konec tedna. Od švicarskega uvoda v sezono v Meiringenu, postaje v Moskvi in obeh tekem na Kitajskem (Čongčing, Vudžjang) je ves čas narekovala tekmovalni ritem konkurenci ter s stoodstotnim izkupičkom 400 točk kraljuje na prvem mestu v seštevku sezone v tej disciplini.

Do konca balvanske sezone svetovnega pokala sta še dve tekmi, a je razplet boja za skupno lovoriko že odločen. Garnbretova konkurenci ni pustila dihati, na že izpeljanih štirih tekmah je prav tolikokrat zmagala. Nogučijeva na drugem mestu zaostaja za prevelikih 160 točk, glede na to, da bo München izpustila. Preostale izzivalke pa so prav tako že izgubile boj z nepremagljivo Slovenko, saj za Korošico zaostajajo za več kot 200 točk. V Vailu 8. junija bo prva Slovenka v ženski konkurenci, ki bo prejela balvanski kristalni globus.

Garnbretova je letos potrdila, da je najbolj raznovrstna športna plezalka, saj pred njo v ženski konkurenci nobena tekmovalka ni osvojila skupnih seštevkov v težavnosti in balvanih. Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu letos naskakuje še en prav posebni dosežek, saj lahko v istem letu kot prva v zgodovini športnega plezanja osvoji "veliki slam" oziroma "hat-trick" globusov, seštevke svetovnega pokala v balvanskem in težavnostnem plezanju ter v kombinaciji.

Le v hitrosti Slovenka še nima nastopa v izločilnih bojih oziroma zmage, čeprav je letos tudi v tej disciplini športnega plezanja naredila velik korak naprej.

Julija se bo začela sezona v težavnosti, Korošica pa bo lovila še dve posebni lovoriki, četrta zaporedna naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji (2016, 2017, 2018).
Pred Garnbretovo je le Adam Ondra dobil prestižni balvansko-težavnostni dvojček, vendar pa kristalnih globusov za seštevka disciplin ni osvojil v istem koledarskem letu. Svetovni pokal v težavnosti je sloviti Čeh dobil v sezonah 2009 in 2015, balvanski seštevek pa v sezoni 2010.

Lani je balvanski seštevek kot prvi Slovenec osvojil Jernej Kruder, Garnbretova pa je bila večji del pretekle balvanske sezone prisiljena izpustiti zaradi maturitetnih obveznosti. Letos šolskih obveznosti nima več in Garnbretova se lahko v celoti posveti le plezanju.

Od Slovencev so bili v težavnosti ob Garnbretovi skupni zmagovalci svetovnega pokala že njen partner Domen Škofic enkrat (2016), trikrat Mina Markovič (2011, 2012, 2015), enkrat Maja Vidmar (2007), v kombinaciji pa pred Garnbretovo še trikrat Markovičeva (2011, 2012, 2013) in enkrat Natalija Gros (2007).

Na prizorišču, ki se drži olimpijskega stadiona v Münchnu, bo v sobotnih kvalifikacijah nastopilo 13 Slovencev, sedem v ženski in šest v moški konkurenci. Polfinale in finale bosta na sporedu v nedeljo.