Janja Garnbret v tej sezoni še ni nastopila. Foto: Reuters
Janja Garnbret v tej sezoni še ni nastopila. Foto: Reuters

"Veselim se vrnitve v svetovni pokal oziroma končno začetka sezone tudi zame. To je bila najdaljša odsotnost od tekem v svetovnem pokalu v moji karieri. V Pragi prav tako še nisem tekmovala, zato bo tudi s tega vidika nekaj novega. Dobro sem trenirala in v Prago odhajam pripravljena in maksimalno motivirana. Sem pa vesela, da svetovni pokal obišče več novih prizorišč, saj se s tem plezanje približa širšemu občinstvu. Je tako lep in atraktiven šport, ki si zasluži čim večjo pozornost v svetovnem merilu, in tekme svetovnega pokala k temu zagotovo pripomorejo," pravi Garnbret, zmagovalka 37 tekem svetovnega pokala.

Nekoliko poznejši in s tem drugačen začetek sezone je prinesel tudi drugačen ritem priprav. "Janja je trenirala dobro. Tekme sicer začenjamo konkretno pozneje, kot smo sprva načrtovali, a to ne spreminja glavnih ciljev. V bistvu smo kljub izzivom, s katerimi smo se spoprijeli, in Janjini poškodbi prsta zadovoljni s tem, kako se je obnesel prilagojen načrt za trening v steni in fizioterapijo. Kot vedno je Janjina motivacija za nastop na tekmi izjemno visoka, obenem pa je vrnitev po poškodbi nova okoliščina, ki jo mora premagati," je pred odhodom v Prago povedal trener Roman Krajnik.

Glavni cilj najboljše plezalke na svetu je avgustovsko svetovno prvenstvo v Bernu, kjer si lahko plezalke in plezalci poleg medalj zagotovijo tudi vstopnico za olimpijske igre v Parizu prihodnje leto.

Garnbret je izpustila začetni del sezone in s tem tekme na Japonskem, v Južni Koreji in ZDA. V Pragi so v petek na sporedu kvalifikacije v ženski in moški konkurenci, v nedeljo pa sta na sporedu ženski polfinale ob 12. uri in finale ob 19. uri.