Janja Garnbret se skupaj s kolegi in kolegicami pripravlja, kot da sezona normalno poteka. Reprezentanti so formo v torek pokazali na treningu v Kopru. Foto: BoBo
Janja Garnbret se skupaj s kolegi in kolegicami pripravlja, kot da sezona normalno poteka. Reprezentanti so formo v torek pokazali na treningu v Kopru. Foto: BoBo

Mednarodna federacija za plezalni šport IFSC načrtuje tekmo svetovnega pokala v težavnosti 21. in 22. avgusta v Brianconu, kar bi bila sploh prva mednarodna tekma najvišje kakovostne ravni v letošnji sezoni, ki jo je zaznamovala pandemija covida-19. "Če bo res ta tekma na programu, seveda načrtujem iti tja. Ampak ... po navadi sem vedno zelo optimistična, zdaj sem pa malo pesimistična glede teh tekem. Ne vemo, kdo bo lahko prišel na tekmo, pa tudi brez gledalcev ne bo tistega pravega tekmovalnega vzdušja. Bo v bistvu to bolj prijateljska tekma," je dejala Garnbretova.

"Vsi vemo, kaj je Briancon, ima tradicijo. Zato se bojim, da bo vse skupaj nekoliko smešno. Želim si spet na tekme, priti spet v tekmovalni ritem svetovnega pokala. Ampak zdi se mi, da bo vse skupaj prisiljeno. Radi bi naredili svetovni pokal samo zato, da bo, kar je tako-tako. Mogoče bi bilo bolje razmisliti, da bi kakšne tekme imeli bolj proti koncu leta, ko se bodo, upam, umirile razmere, da bi takrat začeli plezati za svetovni pokal, ampak mislim, da avgusta to še ne bo mogoče," je dodala najboljša slovenska športna plezalka.

Svetovna federacija želi od avgusta do decembra izpeljati šest tekem, eno v Evropi, eno v ZDA, eno v Južni Koreji in tri na Kitajskem. Te tekme, če jih bodo izpeljali, bodo svetovni pokal samo po imenu, saj ne bodo štele za točkovanje, po koncu tudi ne bodo razglasili zmagovalcev posameznih seštevkov, vprašanje tudi, ali bodo zaradi potovalnih omejitev lahko na teh tekmah nastopili tekmovalci z drugih celin.

Velik cilj napredek v hitrostnem plezanju

V Plezalnem centru v Kopru so se v torek zbrali člani slovenske reprezentance v športnem plezanju in se prvič po koronskem premoru pomerili na treningu v balvanskem plezanju s tekmovalnim pridihom. Vita Lukan je bila na tej simulaciji prave balvanske tekme za en poskus boljša od svetovne prvakinje. "Ta trening ni bil noben kazalnik moje forme. S treningom sem zelo zadovoljna. S trenerjem Romanom Krajnikom sva si zadala načrt in mislim, da gre vse po načrtu. Če bi bile olimpijske igre letos, bi zdaj samo še tempirala formo do avgusta. S formo sem zelo zadovoljna. Super pa se je bilo znova družiti na treningu in tekmovati," je dejala Korošica.

"Veliko sem si prizadevala povečati hitrost. To je res moj velik cilj, da naredim en velik korak naprej tudi v hitrostnem plezanju, tudi s plezanjem balvanskih in težavnostnih smeri sem zadovoljna," je povedala Garnbretova, ki je imela letos edino priložnost za primerjavo s konkurenco marca na ekshibicijski balvanski tekmi v Nemčiji, preden so zaradi pandemije odpadle vse naslednje tekme. Zaradi covida-19 je uresničitev olimpijskih sanj morala prestaviti za še eno leto: "Sploh ne razmišljam o tem, da bi bile olimpijske igre še enkrat odpovedane. Če bodo odpovedane še enkrat, potem jih tudi ne bo. Če bodo še enkrat odpovedane, bom zelo razočarana, ker moja forma je tam, kjer mora biti. To so moje želje, sanje, si sploh ne upam razmišljati o tem, da iger ne bi bilo."