Janja Garnbret je po skoraj osmih mesecih premora ohranila vrhunsko formo. Foto: EPA
Janja Garnbret je po skoraj osmih mesecih premora ohranila vrhunsko formo. Foto: EPA

Garnbretova je bila najuspešnejša posameznica v prvem krogu tekmovanja v balvanskem plezanju. Edina je vseh pet balvanov preplezala do vrha v prvem poskusu.

Slovenska tekmovalka je pred dvema letoma z zmago v Meiringenu začela zmagoviti niz, ki se je končal z osvojenim balvanskim seštevkom, istega leta je na Japonskem osvojila tudi tri naslove svetovne prvakinje v težavnosti, balvanih in kombinaciji. Garnbretova si prvo mesto kvalifikacij deli z japonsko predstavnico Akijo Noguči.

Garnbretova optimistična pred začetkom sezone v balvanskem plezanju

Le malenkost slabša je bila Mia Krampl, ki je preplezala vseh pet kvalifikacijskih balvanov do vrha, za kar pa je potrebovala nekoliko več poskusov. V zgoščeni konkurenci pa je to pomenilo deveti dosežek. Deveto mesto so pripisali tudi Lučki Rakovec, ki je imela na svojem računu sicer en osvojeni vrh manj.

Mesto v sobotnem polfinalu, v katerem se bo merilo 20 najboljših, so si zagotovile tudi Vita Lukan in Lucija Tarkuš, ki sta osvojili 15. mesto, ter Katja Debevec, ki je polfinalno vstopnico ujela z 19. mestom. Brez polfinala je ostala Julija Kruder, ki je tekmovanje končala na 35. mestu. Vsega skupaj bo Slovenija imela v soboto šest polfinalistk in štiri polfinaliste. V finalu se meri po šest najboljših v vsaki od konkurenc.

V moški konkurenci so si polfinalni nastop zagotovili Domen Škofic s tretjim, Jernej Kruder s petim, Zan Lovenjak Sudar s 13. in Gregor Vezonik z 19. dosežkom kvalifikacij.

Vrhunec sezone za Garnbretovo in Kramplovo avgusta na OI
Garnbretovo in Kramplovo tekma sezone čaka avgusta na Japonskem, ko bosta nastopili na za športno plezanje premiernih olimpijskih igrah.

Lani so tekmo v Meiringenu odpovedali zaradi pandemije covida-19, skupaj pa izpeljali zgolj eno tekmo svetovnega pokala, in sicer v težavnosti, 21. in 22. avgusta v Brianconu, na kateri sta za slovenske stopničke poskrbela Garnbretova in Škofic. Oba sta tekmovanje končala na drugem mestu.