Plavalka ravenskega Fužinarja Janja Šegel se bo v četrtek na EP-ju v Beogradu borila za kolajno na 200 m prosto. V polfinalu je Korošica z 1:58,30 dosegla peti izid. Foto: AP
Plavalka ravenskega Fužinarja Janja Šegel se bo v četrtek na EP-ju v Beogradu borila za kolajno na 200 m prosto. V polfinalu je Korošica z 1:58,30 dosegla peti izid. Foto: AP

Šegel, ki bo v Beogradu v finalu nastopila že tretjič, je na bazenu 25. maj dobro formo na 200 m prosto potrdila že v predtekmovanju in v štafeti, kjer je v treh poskusih dosegla izid okrog 1:57,8, najhitreje 1:57,74.

Janja Šegel se je v Beogradu uvrstila v finale

V polfinalu je bila z 1:57,65 najhitrejša Madžarka Minna Abraham pred prvo favoritinjo Čehinjo Barboro Seemanovo, ki je slavila v drugi skupini. Kanček hitrejši od plavalke Fužinarja sta bili v polfinalu še Islandka Saefridur Sol Jorunnardottir in Nemka Nicole Meiere.

"V polfinalu sem plavala na polno. Želela sem izid 1:57, a po treh zelo hitrih tekmah tudi teh 1:58 nizkih nič ne pove za jutri. Verjamem, da se bom borila za kolajno. Zdaj se moram le spočiti. V vodi je trenutno močnejša Čehinja, sama pa bom skušala odplavati sproščeno in si ne ustvarjam pritiska," je dejala 23-letna Ravenčanka, ki je izjemno hitro nato plavala v štafeti.

Vesela je bila tudi glasnega navijanja. "Presenečena sem bila, ko sem videla vse te zelene majice in zastave na startu. Lepo je, da so prišli. Super sem bila presenečena in res hvala vsem."

Delno zadovoljna je bila tudi Mariborčanka Katja Fain z izidom 2:00,45 in 13. mestom. "Za mano sta dve zelo težki sezoni. Lanska se ni izšla po pričakovanjih. Letos sem lepo stopnjevala dosežke, gradila samozavest. Borila sem se do konca, rezultat pa je kakršen je. Vesela sem, da bom šla na olimpijske igre s štafeto in pomagala puncam tam. Tudi danes je bil nastop zelo dober, sama sem dosegla svoj najboljši izid na 100 m prosto. Več od finala si nismo mogli želeti."

Plavanje, evropsko prvenstvo

Štafeta sedma
Štafeta na 4 x 100 m prosto je osvojila sedmo mesto. Janja Šegel, Katja Fain, Hana Sekuti in Tjaša Pintar so v finalu na EP-ju nastopile že drugič. Tudi vzkliki številnih slovenskih navijačev na sotočju Donave in Save pa so pomagali, da je četverica v finalu dvignila ritem, vse po vrsti so izboljšale jutranje čase, in ubranila položaj pred "odpisanimi" Srbkinjami, ki so na domačem bazenu močno dvignile tempo.

Nikakor pa ne gre prezreti slovenskega rekorda ob zlatu na sredozemskih igrah 2022, kjer je v štafeti namesto koroške mladinke Sekuti sodelovala prva sprinterka v državi Neža Klančar. Z enakim dosežkom 3:38,52 bi danes osvojile bron, le štiri stotinke so bile hitrejše srebrne Danke, zmagale so Madžarke.

"Z rekordom se nismo obremenjevale. Zbrale smo se za naš nastop, saj lahko damo od sebe le to, kar v resnici zmoremo. Je pa rekord iz Orana seveda super, a sama mislim, da ne bo prav dolgo ostal in bo še boljši," je morebitno preračunavanje zavrnila najizkušenejša v ekipi Tjaša Pintar. O štafeti pa dodala: "Zelo sem vesela, da sem del te ekipe. Zelo rada plavam za Slovenijo. To je zame velika čast in to skušam izkoristiti. Mi moramo biti veseli vsakega popoldanskega nastopa in ponosni na vsak finale."

Novinka v ekipi je 17-letna mladinka Sekuti: "Nisem pričakovala, da bom letos plavala v finalu na svetovnem in tudi na evropskem prvenstvu. Seveda sem vesela, da nam je tukaj to uspelo že dvakrat. Zame pa je to pomembna izkušnja. To je članska tekma, več je gledalcev, več je adrenalina. A le tako lahko stopim korak višje."