Damir Dugonjić je v Barceloni s 4. mestom dosegel najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih v samostojni Sloveniji. Foto: STA
Damir Dugonjić je v Barceloni s 4. mestom dosegel najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih v samostojni Sloveniji. Foto: STA

Na tekmovanju v Barceloni so imele določene proge izrazito prednost, sta prepričana novinarja francoskega Le Monda Henri Seckel in Erwan Le Duc. Prednost je bila izrazita pri 50-metrskih disciplinah in podrobna analiza na 50 metrov prsno po mnenju novinarjev potrjuje, da bi bil Damir Dugonjić v tej disciplini bronast.

Napaka se je poznala v 50-metrskih disciplinah
Analiza tekmovanj v palači Sant Jordi je pokazala, da se je zaradi filtrirnega sistema v bazenu močneje vrtinčila voda in s tem vodni tok, ki je v eno smer izrazito pomagal plavalcem na progah 1, 2 in 3, oškodovani pa so bili plavalci na progah 6, 7 in 8. Pri plavanju v nasprotni smeri se je učinek obrnil. Ker pa plavalci na 50-metrskih disciplinah plavajo le v eno smer, so imeli tekmovalci na progah 6, 7 in 8 veliko prednost, po mnenju novinarjev od 15 do 33 stotink.

Bronasti Zorzi je plaval na progi številka 8
Dugonjić je v finalu plaval na progi 5, na kateri je imel zaradi tehnične napake "minimalno" prednost, bronasti Južnoafričan Giulio Zorzi pa na najugodnejši progi 8, v cilju je bil hitrejši za eno stotinko. Novinarja sta prepričana, da bi bil Dugonjić ob enakovrednih pogojih tretji.

Medvešek: Tega se ne da spremeniti
"Poznam to zgodbo, a zdaj uživam na morju. Tega se ne da spremeniti in zato nima prav nobenega smisla o tem razpredati. Damir v finalu ni plaval povsem optimalno tako kot ob evropskem rekordu, in če bi ponovil plavanje iz polfinala, bi osvojil tudi medaljo. V dveh letih je na 50 metrih prsno napredoval za pol sekunde, na 100 prsno za sekundo. In prav toliko lahko v naslednjem obdobju ob trdem delu še napreduje, potem pa lahko plava tudi proti toku in medalja bo njegova," je špekulacije o medaljah zavrnil njegov trener iz ravenskega Fužinarja Matija Medvešek.

Na 50 prosto medalja za proge 6, 7 in 8
V Franciji je tematika zelo vroča, saj je njihov prvi adut na 50 metrov prosto Florent Manaudou ostal brez medalje, te pa so osvojili plavalci na progah 6, 7 in 8. Francozi trdijo, da so na vrtinčenje vode opozorili tudi vodilne pri Mednarodni plavalni zvezi Fini, ta pa se ni odzvala in med 50-metrskimi finali ni izklopila sistemov v bazenu.

Razlike tudi na daljših razdaljah
Francoza sta raziskavo dopolnila s tabelo dosežkov. Plavalci na progi 8, ki so bili najpočasnejši v polfinalu, so v osmih finalih kar štirikrat posegli po medalji. Skupno so plavalci na progah od 5 do 8 osvojili kar 17 od skupno 24 medalj, plavalci na progah 1, 2 in 3 pa le eno. Domnevo potrjujejo tudi plavalci na daljših progah, ki so na progi v eno smer v povprečju dosegali pol sekunde boljše izide kot v drugo.

Odgovorni pri Myrtha Pools, ki so postavili bazen v Barceloni, odstopanj niso potrdili in pravijo, da njihove analize tega vpliva toka ne kažejo. Neposrednejši je bil Cornel Msarculescu, izvršni direktor Svetovne plavalne zveze, ki je priznal, da rezultati kažejo na morebitno težavo. Novinarja Seckel in Le Duc trdita, da bi bilo ob enakih pogojih na 50-metrskih razdaljah kar 10 do 14 kolajn razporejenih drugače, tudi dve ali tri zlate.