Vita Lukan je na Kitajskem obstala v sobotnem polfinalu na 12. mestu. Foto: Tomaž Primožič FPA/BOBO
Vita Lukan je na Kitajskem obstala v sobotnem polfinalu na 12. mestu. Foto: Tomaž Primožič FPA/BOBO

Za najboljši slovenski dosežek na zadnji tekmi sezone je poskrbela Lučka Rakovec z 10. mestom.

Slovenske plezalke so se v ekipnem seštevku uvrstile pred Japonke. Japonska pa je v Pokalu narodov zmagala v moškem seštevku in tudi v skupnem seštevku moških in žensk. V tem seštevku je bila Slovenija druga.

Najboljši Slovenki Janja Garnbret in Vita Lukan sta bili vse do zadnjega v boju za zmago v seštevku težavnosti. Na koncu je zmagovalka postala Avstrijka Jessica Pilz (3235 točk), ki sicer ni zmagala niti na eni od šestih tekem, je pa bila na zadnji tekmi druga, tik za Japonko Ai Mori, kar je zadostovalo za skok na skupno prvo mesto.

Pilz je v seštevku za 235 točk na drugo mesto potisnila na Kitajskem odsotno Garnbret, za katero svetovni pokal ni bil primarni cilj sezone. Korošica je zmagala na treh tekmah, na katerih je nastopila, tri pa je izpustila.

Vita Lukan zagnano na evropske kvalifikacije za OI

Vita Lukan je sezono prvič končala na stopničkah v seštevku discipline, potem ko je sredi julija v Brianconu vpisala premierno zmago. Za tretje mesto v seštevku sezone je zbrala 2725 točk.

"To je samo potrditev za naprej in pomeni dodatno motivacijo za zadnji mesec priprav pred evropskimi kvalifikacijami za olimpijske igre, tako da bom zdaj še z večjo zagnanostjo trenirala," je napovedala 22-letna Gorenjka.

Po kvalifikacijah v Vudžjangu je bila četrta, v sobotnem polfinalu pa je njen nastop zadoščal za končno 12. mesto. Mesto pred njo je bila Mia Krampl, v kvalifikacijah celo druga, sicer pa osma najboljša plezalka v sezoni.

Na oktobrskih celinskih kvalifikacijah za OI v Lavalu v Franciji se bosta v Pariz uvrstila le zmagovalec in zmagovalka.

Pri moških je Luko Potočarja na mestu zmagovalca seštevka sezone nasledil 16-letni Japonec Sorato Anraku, ki je po Kopru zmagal tudi v Vudžjangu. Potočar, ki na Kitajskem tako kot Janja Garnbret ni nastopil, je sezono končal 11. Na zadnji tekmi na Kitajskem je bil najboljši Slovenec Martin Bergant, 13.