Judit Polgar velja za najboljšo šahistko v zgodovini. Od avgusta 2014 ne igra več na najvišji ravni, njene dosežke pa bo težko preseči. Foto: BoBo
Judit Polgar velja za najboljšo šahistko v zgodovini. Od avgusta 2014 ne igra več na najvišji ravni, njene dosežke pa bo težko preseči. Foto: BoBo

Marsikaj se je spremenilo pred tremi desetletji, ko je s 15 leti postala najmlajša šahistka v zgodovini z velemojstrskim naslovom. Leta 2004 je postala edina šahistka, ki se je zavihtela med deset najboljših šahistov sveta. Junija 2004 je bila na osmem mestu, takrat je bil najboljši šahist Gari Kasparov, drugi Wiswanathan Anand, tretji pa Vladimir Kramnik.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Najboljša šahistka v zgodovini nikoli ni postala svetovna prvajkinja, saj je bila predobra v konkurenci žensk, zato se je posvetila odprtim turnirjem oz. prvenstvom. V karieri je premagala Kasparova in Magnusa Carlsena, ko sta bila številka ena na svetu.

"Ljudje niso več mislili, da imam le srečo, da se je zgodilo po naključju. Začeli so me jemati bolj resno. Moškim je bilo težko. Ne nujno med igro, ampak po njej, kako so to sprejeli prijatelji in družba," je v pogovoru za TV Slovenija povedala 46-letni Judit Polgar, ki je v bogati karieri premagala enajst svetovnih prvakov.

Judit Polgar v izjemni karieri premagala tudi Kasparova in Carlsena

Trenutno med stoterico ni nobene ženske
Danes med najboljšo stoterico ni več nobene ženske. "Že med otroki se delajo napake. Če hočejo dečku pokazati, kako dober je lahko, mu rečejo, da bo lahko kot Magnus Carlsen ali Gari Kasparov. Deklici pa rečejo, da je nadarjena in bo lahko svetovna prvakinja," je poudarila Polgar, ki vrhunskega šaha ne igra več. Zdaj svetuje, analizira partije in piše knjige.

Naslednice še ni na vidiku: "Mislim, da je mogoče, da se pojavi, a to še ne bo prihodnje leto."

Judit Polgar v Ljubljani predstavila knjigo, kako postaneš šahovski prvak