Štangarjeva je v borbi za bron z vazarijem po podaljšku premagala Srbkinjo Milico Nikolić.

Maruša Štangar (v modrem, fotografija je arhivska) je osvojila svojo prvo medaljo na največjih tekmovanjih. Še zjutraj pred tekmo je bila mlada Ljubljančanka pri fizioterapevtih slovenske reprezentance, saj ji je med poletom v Belorusijo vnovič oteklo poškodovano koleno. Foto: EPA
Maruša Štangar (v modrem, fotografija je arhivska) je osvojila svojo prvo medaljo na največjih tekmovanjih. Še zjutraj pred tekmo je bila mlada Ljubljančanka pri fizioterapevtih slovenske reprezentance, saj ji je med poletom v Belorusijo vnovič oteklo poškodovano koleno. Foto: EPA

"Z Milico sva se res velikokrat srečali v borbi za kolajno. Zelo sva izenačeni, odločajo malenkosti in zelo sem vesela, da mi jo je danes uspelo premagati. Res se zelo dobro poznava in takrat je dodatno težko. Borbo lahko obrne trenutek slabše pozornosti. Prav zato je veselje še toliko večje," je po podelitvi kolajn povedala prva slovenska športna junakinja v Minsku.

Pred tem je Štangarjeva v repasažu ugnala Španko Lauro Martinez Abelendo, nato še Srbkinjo Andrejo Stojadinov. V četrtfinalu je bila tekmica evropska prvakinja Rusinja Irina Dolgova. V izenačenem dvoboju je bila šele v podaljšku spretnejša Rusinja, ki si je z edino pravo akcijo priborila tesno zmago.

Hiter konec za Gomboca, Jereba, Trbovca in Štarkla

Judoistka Maruša Štangar osvojila bron na EP-ju

Adrian Gomboc je v kategoriji do 66 kilogramov v drugem krogu izpadel proti Italijanu Matteu Medvesu, Andraž Jereb pa proti Ukrajincu Georgiju Zantaraju. V kategoriji do 60 kilogramov sta bila slovenska nastopa kratka. Devetindvajsetletnega Matjaža Trbovca je z vazarijem ugnal 20-letni Azerbajdžanec Karamat Husejnov, ki v karieri večjih uspehov še nima, leta 2017 v Mariboru pa je postal mladinski evropski prvak. David Štarkel je proti drugemu Azerbajdžancu Orhanu Safarovu na tatamiju zdržal dobro minuto. Nosilec dveh medalj s SP-jev je nadzoroval dvoboj, po minuti in osmih sekundah pa mu je uspelo narediti odločilni met.

Dvoboj Maruše Štangar in Milice Nikolić za bron

Poškodbi ustavili Anjo Štangar in Kajzerjevo
V kategoriji do 52 kg je Anja Štangar, ki se je po poškodbi in skoraj enoletnem odmoru vrnila na blazine, po pričakovanjih dobila uvodni dvoboj z domačo borko Alesio Mlečko. V nadaljevanju pa je bil pred 23-letno Ljubljančanko velik zalogaj, 30-letna Rusinja Natalija Kuzjutina, bronasta z olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Rusinja je dvoboj v parterju ekspresno dobila.

V kategoriji do 57 kilogramov je bila poškodba 19-letne Kaje Kajzer, ki se vleče od priprav v Podčetrtku, prevelika ovira za zmago nad šest let starejšo Španko Jaione Equisoain.

Boksar Černoga Sloveniji priboril zmago

Boksar Tadej Černoga je premagal Makedonca Ljamo Jasina. Foto: www.alesfevzer.com
Boksar Tadej Černoga je premagal Makedonca Ljamo Jasina. Foto: www.alesfevzer.com

Tadej Černoga je slovenski boksarski reprezentanci priboril prvo zmago. Černoga je v kategoriji do 60 kilogramov po sodniški odločitvi s 5:0 premagal Makedonca Ljamo Jasina. Pozno zvečer bo imel prvi dvoboj kategorije do 81 kilogramov tudi Denis Lazar, pomeril se bo z Belgijcem Ziadom El Mohorjem.

Kolesarka Bujakova deseta
Kolesarka Eugenia Bujak se je dobro odrezala na cestni dirki, saj je zasedla deseto mesto. Urša Pintar je zaostala 11 sekund in zasedla 34. mesto, Urška Bravec pa je zaostala za krog, zasedla pa 69. mesto.

Svoj pohod proti kolajni je nadaljevala lokostrelka Toja Ellison. V osmini finala je premagala 15-letno Islandko filipinskega rodu Marie Mamalias, zdaj pa bo imela nekaj počitka, saj se bo tekmovanje nadaljevalo šele v sredo, ko bodo na sporedu četrtfinalni, polfinalni in finalni obračuni.

Prvi dan kvalifikacij je za strelci v disciplini trap. Denis Vatovec je z 71 zadetimi tarčami trenutno na 11. mestu, Boštjan Maček je 30. (63), Jasmina Maček pa 17. (62). Kvalifikacije se bodo nadaljevale v nedeljo dopoldne, popoldne pa bo že finale najboljših šestih.

Po napovedih se je že po prvem dvoboju od turnirja namiznoteniških igralk poslovila Alex Galič. V obračunu z Italijanko Giorgio Piccolin se ji je poznalo, da zaradi poškodbe hrbta nekaj časa ni trenirala, tako da ni nič čudnega, da je izgubila z 0:4 (-8, -5, -3, -4).

Dvoboj drugega kroga pa je dobil Bojan Tokić, s 4:2 je ugnal Litovca Medardasa Stankeviciusa. V tretjem krogu se bo v nedeljo meril s sedmim nosilcem Avstrijcem Danielom Habesohnom. Darko Jorgić, 15. nosilec, je bil v prvih dveh krogih prost, za uvrstitev med najboljših 16 pa bo moral premagati Rusa Kirila Skačkova.