21-letna Ljubljančanka Kaja Kajzer se iz Lizbone vrača s srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
21-letna Ljubljančanka Kaja Kajzer se iz Lizbone vrača s srebrno medaljo. Foto: www.alesfevzer.com

Kaja Kajzer je morala v finalu priznati premoč domačinki Telmi Monteiro, bronasti z zadnjih olimpijskih iger in nosilki petih odličij na svetovnih prvenstvih. 35-letna Portugalka je mlado Slovenko strla po 39 sekundah podaljška, ko ji je uspel odločilni met s spremembo smeri v napadu.

Judoistka Kaja Kajzer v Lizboni do srebra

Medalja z malo grenkobe: poškodba v zadnji akciji
Kajzer se je v zadnji akciji vnovič tudi poškodovala, kar je za mlado Ljubljančanko škoda, saj je zaradi poškodbe izgubila že večji del lanske sezone. Ob tem je na najmočnejšem predolimpijskem testu v sezoni pokazala dobro formo in dosegla največji uspeh v karieri.

Kajzer je predtem najprej premagala Flako Loxho s Kosova in nato v podaljšku še Poljakinjo Anno Kuczero. V četrfinalu je bila prav tako v podaljšku boljša od Izraelke Timne Nelson Levy, za preboj v finale pa je opravila s Francozinjo Sarah-Léonie Cysique.

Ni bila močnejša, je pa izkušenejša
"Uvod je bil težek, nato pa sem se dobro borila, saj sem s Poljakinjo, Francozinjo in Izraelko že izgubila, danes pa so bile borbe dobre. Tudi v finalu sem se borila dobro, žal pa se je končalo s porazom. Ni bila močnejša, v karieri sem jo že premagala, danes pa je spet dokazala, da je izkušena. Kako natančno je potekala odločilna akcija, niti ne vem, pred tem pa je bila borba zelo izenačena,"
je po tekmi povedala Kaja Kajzer, ki je dodala, da je bil načrt podaljšek, kjer naj bi tekmici začele pohajati moči, a recept ni dal želenega.

Kajzer je pomembno tudi, da je psihično zdržala dan. "Začela sem verjeti vase in to se pozna tudi na borbah," je še dejala tekmovalka, zelo zadovoljna, da kljub poškodbi ni obnovila lanskih težav s kolenom.

Bronasti kolajni sta osvojili Francozinja Sarah-Leonie Cysique iz Francije, ki jo je Kajzer premagala v polfinalu, in Nora Gjakova s Kosova.

Maruša Štangar je za las ostala brez medalje. Pred dvema letoma je bila v Minsku bronasta. Foto: www.alesfevzer.com
Maruša Štangar je za las ostala brez medalje. Pred dvema letoma je bila v Minsku bronasta. Foto: www.alesfevzer.com

Štangar končala na petem mestu
Maruša Štangar pa je v kategoriji do 48 kilogramov v boju za bron izgubila proti Rusinji Sabini Giliazovi, kar pomeni, da je osvojila peto mesto. Rusinji je odločilni met uspel kakšnih 15 sekund pred koncem, akcijo je nadaljevala v parterju in s tem se je iztekel čas, da bi 23-letna Maruša Štangar dobila priložnost za nov napad in priložnost, da po Minsku 2019 osvoji drugo kolajno na EP-ju.

Štangar je bila v prvem krogu prosta, nato pa je v drugem krogu v dodatnih minutah premagala Portugalko Marie Siderot. V četrtfinalu jo je pričakovano ugnala svetovna in evropska prvakinja, Ukrajinka Daria Bilodid. V repasažu je bila Štangar nato boljša od Španke Julie Figueroa, bronaste z evropskih iger 2019 v Minsku, ki pa se s Štanger očitno težko bori, saj jo je Ljubljančanka ugnala še četrtič zaporedoma.

Štangar: Borbe niso bile slabe, a prevladuje občutek o zamujeni priložnosti
"Ko ne izkoristiš priložnosti za kolajno, si seveda razočaran. A imela sem veliko borb in niso bile slabe, žal pa zdaj prevladuje občutek o zamujeni priložnosti. Njen način borbe mi ne ugaja, močna je v desnem gardu, na koncu pa je dvoboj odločila moja napaka. A dejstvo je, da se je pripravila na to prvenstvo, bila v formi, saj se pripravlja na olimpijske igre, zato je bila v prednosti,
" je po porazu povedala Maruša Štangar.

Že v uvodnih dvobojih sta morala tekmovanje končati Teja Tropan (do 52 kg) in David Štarkel (do 60 kg).

V soboto na tatami Tina Trstenjak in Andreja Leški
Slovenski dan bo sobota, saj sta olimpijska prvakinja Tina Trstenjak in Andreja Leški prvi nosilki kategorije do 63 kilogramov, izkušena Anka Pogačnik, ki je letos že zbrala nekaj odmevnih zmag v grand slamu, bo nastopila v kategoriji do 70 kg. V nedeljo nastop v kategoriji do 78 kg čaka Patricijo Brolih.

V moški kategoriji je prvi favorit za vidno mesto v soboto Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov. Ob njem bo v soboto nastopil še Alen Vučina v kategoriji do 81 kg. V nedeljo nastop čaka Narseja Lackovića v kategoriji do 90 kg in Eneja Mariniča ter Vita Dragića v kategoriji nad 100 kg.