Slovenci na ekipnih tekmah redno osvajajo medalje, tudi tokrat se niso izneverili tradiciji. Foto: Nina Jelenc
Slovenci na ekipnih tekmah redno osvajajo medalje, tudi tokrat se niso izneverili tradiciji. Foto: Nina Jelenc

Zdelo se je, da bo Benjaminu Savšku, Luki Božiču in debitant na veliki sceni Nejcu Polenčiču zmagovalni oder ušel za 36 stotink, toda sodniki so pozneje prisodili še en dotik pred tem tretjeuvrščenim Čehom, tako da so Slovenci, ki so branili zlato s prejšnjega prvenstva v Pragi, s 4. napredovali na 3. mesto.

Nastop slovenskih kajakašev in kanuistov na EP-ju v Ivrei

Na odločitev sodnikov ni bilo treba dolgo čakati
Novi prvaki so postali Slovaki (bili so brez dotika), za katerimi so Slovenci (z dvema dotikoma Polenčiča) zaostali 7,52 sekunde. Drugouvrščeni Italijani so z enim dotikom zaostali 4,15 sekunde. Čehi so padli na šesto mesto.

"Sodniki so hitro sporočili, da so Čehom dosodili dotik, tako da pretirano dolgega čakanja oziroma živčnosti ni bilo. Zadovoljni smo s prikazanim, pokazali smo lepo, tekočo vožnjo. Zelo sem vesel, da je tudi Nejc dokazal, da je zrel za največje dosežke," je po svečani razglasitvi rezultatov dejal Božič.

Če se ozre na statistiko, je lahko izredno zadovoljen Savšek. Na zadnjih dveh prvenstvih je bila ekipna vožnja pokazatelj, kaj se bo zgodilo v posamični konkurenci, v Pauju in Pragi je ekipnemu zlatu dodal še zlato v posamični konkurenci, tudi tokrat pa bo zadovoljen, če bo ponovil ekipni dosežek, tretje mesto, še posebno, če bo v boju za olimpijsko vozovnico premagal Božiča.

"Vsaka medalja mi veliko pomeni. Mislim, da nam je steklo, kot smo si želeli, in nagrada je tu. Ekipni vožnji smo posvetili zadnji trening, čeprav je najbolje, da se vsak posamezno pripravi, kot je najbolj možno, nato pa se pred tekmo uskladi podrobnosti," je bil zadovoljen Savšek.

Fantoma sem se opravičil že takoj po prihodu na cilj, zdaj pa se jima še enkrat. Se zgodi. Želel sem si odličja, tudi zaradi njiju, žal nam ni uspelo. Povsem me je odneslo z linije, udaril sem že druga vratca, nato pa še tretja.

Peter Kauzer

Kajakaši peti, kajakašice šeste
Peter Kauzer, Martin Srabotnik
in Niko Testen so bili v kajaku šesti. Za zmagovalci Čehi so ob štirih kazenskih sekundah oziroma dveh dotikih (oba sta se zgodila izkušenemu Kauzerju) zaostali 4,39 sekunde.

Kajakašice v postavi Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak so zasedle peto mesto. Zmagala je Velika Britanija, Slovenke so s petimi dotiki zaostale 11,11 sekunde.

Slovenske kanuistke, ki so bile na prejšnjem EP-ju srebrne, so tokrat zasedle zadnje, deveto mesto. Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak so izpustile ena vrata in imele še pet dotikov. Zlato so osvojile Slovakinje.

Savšek hiter v kvalifikacijah; brez polfinala le Novakova
Že dopoldne so kvalifikacije za posamično tekmo (te bodo v soboto in nedeljo; prenos na TV SLO 2) opravili kanuisti in kanuistke. V nedeljski polfinale so se uvrstili Benjamin Savšek, Luka Božič, Nejc Polenčič, Alja Kozorog in Eva Alina Hočevar, izpadla pa je Lea Novak.

Najboljšo vožnjo je pokazal branilec naslova Savšek, ki je bil na progi najhitrejši, dve kazenski sekundi pa sta ga pahnili na tretje mesto. Božič je dosegel 19. čas, debitant na največjih članskih tekmovanjih, mladinski svetovni prvak Polenčič pa si je nastop v polfinalu zagotovil v drugi vožnji, v kateri je dosegel deseti čas in za las ujel mesto med najboljšimi 30.

Pri dekletih je bila od Slovenk najboljša Kozorogova, uvrstila se je na deseto mesto, Hočevarjeva je bila 19., Novakova pa v prvi vožnji 37., na popravnem izpitu pa 13. Do desetega mesta, ki bi ji zagotavljalo polfinale, je bila tudi časovno kar precej oddaljena.

V četrtek so se v polfinale prebili vsi kajakaši in kajakašice.