Benjamin Savšek je napovedal boj za najvišja mesta. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je napovedal boj za najvišja mesta. Foto: Nina Jelenc

Kragljeva je v drugi vožnji tri vratca pred ciljem storila napako in si priborila 50 kazenskih sekund, sicer bi dosegla drugi čas druge vožnje. S tem pa je omogočila Ajdi Novak, da se je s petim mestom v drugi vožnji uvrstila med 20 najboljših. Eva Terčelj je že v prvi vožnji postavila 14. čas. V sobotni polfinale se je uvrstilo 15 najboljših iz prve vožnje in še pet iz druge. "Zagotovo sem zadovoljna, ker sem se že v prvi vožnji prebila naprej, saj je druga vožnja veliko bolj stresna. Način, kako sem se lotila tekme, je bil pravilen, nisem pa še dosegla prave hitrosti, tudi dotik se je zgodil, tako da imam še kaj popraviti. Za danes sem nalogo opravila in že gledam naprej," je dejala Terčeljeva.

Pri kanuistih je Benjamin Savšek zasedel tretje mesto, Anže Berčič je bil sedmi, Luka Božič pa 13. "Vožnja je bila pod nadzorom, nisem naredil večje napake, tako da sem brez težav napredoval. Tudi če greš s kontrolo v vožnjo, je treba biti zbran. Ne morem reči, da sem varčeval z močmi, čeprav v finalu stisneš še nekaj dodatnega iz sebe. V finalu je vendarle tudi več adrenalina. Če v kvalifikacijah ne greš pod kontrolo, se ti hitro zgodi kakšna napaka, kar pa si nikakor ne želim. To se je danes zgodilo številnim drugim favoritom, brez finala bo ostalo kar nekaj kandidatov za vrh, a še vedno jih je ostalo precej," je bil s kvalifikacijskim nastopom zadovoljen Savšek, ki je za nekoliko presenetljivo najhitrejšim Poljakom Kacperjem Sztubo zaostal sekundo in sedem stotink, za drugouvrščenim Čehom Lukašem Rohanom pa 31 stotink sekunde.

Kauzer brani naslov

Solidni dosežki Slovencev so dober obet za petkovo ekipno vožnjo, v kateri pričakujejo kolajno. "Dejstvo je, da imamo vrhunsko ekipo. Posamično se vsi lahko uvrstimo med deset najboljših. Napadali bomo od začetka do konca, upam, da bomo vzpostavili pravo razdaljo in našli pravi ritem, potem pa bomo videli, kam nas bo prineslo," je o cilju na ekipni tekmi dejal Božič, Savšek pa je bil bolj neposreden: "Razočarani bomo, če ne bo kolajne."

Poleg ekipnih voženj bodo v petek na sporedu tudi kvalifikacije med kajakaši in kanuistkami. Ker Peter Kauzer brani naslov, bodo Slovenci lahko nastopili s štirimi tekmovalci, v ekipi so še Niko Testen, Martin Srabotnik in Žan Jakše. Med kanuistkami bodo veslale Alja Kozorog, Lea Novak in Eva Alina Hočevar.