Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič pozirajo s srebrnimi medaljami. Foto: Twitter Kajakaške zveze Slovenije
Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič pozirajo s srebrnimi medaljami. Foto: Twitter Kajakaške zveze Slovenije
Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič
Slovenci bodo imeli velike načrte tudi na tekmi posameznikov, saj bo Savšek branil naslov svetovnega prvaka, Božič pa je pred dobrima dvema tednoma zmagal na zadnji tekmi svetovnega pokala v Seu d'Urgellu. Foto: Twitter Kajakaške zveze Slovenije
Savšek: Škoda tistega dotika
Slovenski kajakaši srebrni v Riu de Janeiru

Zmagali so branilci naslova Slovaki, ki so Slovence prehiteli za 28 stotink sekunde, bronasti so bili Britanci, ki so zaostali 40 stotink. Vse tri ekipe so imele po dve kazenski sekundi.
"Res smo poskrbeli za lep uspeh, zadovoljen sem z našo vožnjo. Škoda dotika, brez katerega bi zmagali, ampak to je dober začetek prvenstva. Upam, da nam bo šlo tako naprej tudi v posamičnih nastopih," je povedal Savšek.
Z njim se je strinjal tudi Berčič: "Pokazali smo lepo vožnjo, očitno nam proga ustreza. Lepo smo se uskladili, navajeni smo drug drugega, tako da sem zadovoljen, da smo tako odveslali na SP-ju."

Slovenci so v tej postavi že osvojili zlato, srebro (lani v Tacnu) in bron na evropskem prvenstvu, pa tudi bron na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti v ZDA. Na lanskem prvenstvu v Pauju so zasedli peto mesto.
"V bistvu nisem niti vedel, da je to že naša peta medalja na velikih tekmovanjih. Ampak od prvega leta, ko sem se prebil v reprezentanco, smo se dobro ujeli, nadaljujemo te vožnje, se iz leta v leto izboljšujemo, in to je znak, da lahko kažemo še boljše vožnje," je dejal Božič.
Za Slovenijo je to že 23. kolajna na svetovnih prvenstvih od leta 1993, 12. v ekipnih preizkušnjah in šesta srebrna ob petih zlatih in 12 bronastih.

Tekma posameznikov se bo s kvalifikacijami začela v sredo, polfinale bo v petek, finale pa v soboto. Lani je bil Savšek svetovni prvak.
Kajakaši deveti
Peter Kauzer, Žan Jekše in Martin Srabotnik so na tekmi kajakašev branili bronasto medaljo z lanskega prvenstva, toda neuspešno. Po enem dotiku so pristali na 9. mestu s 7,23 sekunde zaostanka za zmagovalci iz Velike Britanije. Srebrni so bili Čehi, bronasti pa Poljaki. Slovenci so za odličjem zaostali skoraj šest sekund.
K-1 (Ž): Slovenke z 8 kazenskimi sekundami 13.
Kajakašice Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak so naredile preveč napak, zbrale kar osem kazenskih sekund in končale na 13. mestu med 16 reprezentancami. Zmagala je Francija pred Nemčijo (+0,75) in Veliko Britanijo (+0,99).

Savšek: Škoda tistega dotika
Slovenski kajakaši srebrni v Riu de Janeiru