Slovenski junaki dneva Luka Božič, Eva Alina Hočevar in Benjamin Savšek. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski junaki dneva Luka Božič, Eva Alina Hočevar in Benjamin Savšek. Foto: www.alesfevzer.com

Popolno petkovo popoldne! Savšek, ki je bil v dopoldanskem polfinalu najhitrejši, bi lahko celo poskrbel za dvojno zmago, a ni bil najbolj natančen in je imel en dotik. Zato pa sta Luki Božiču uspela brezhiben nastop in odmevna zmaga! Med Slovenca se je na drugo mesto vrinil Američan Zachary Lokken, ki je bil od Božiča počasnejši za več kot sekundo.

Božič po treh letih znova najboljši v Tacnu, Eva Alina Hočevar prvič na stopničkah

Končno nastop, kot si ga je želel
"Težko sem čakal, da bom odpeljal tako vožnjo, kakor sem jo danes. Tako v Augsburgu kot v Pragi mi to ni uspelo, zato sem še toliko bolj vesel, da mi je to danes uspelo pred domačimi navijači. Mislim, da grem zdaj lahko z mirno glavo naprej, ker vem, česa sem zmožen," je povedal Božič, tretji v polfinalu.

Savšek, ki je prejšnji teden zmagal v Pragi, ni ničesar obžaloval: "Zadovoljen sem z njim, s samo vožnjo pa niti ne najbolj. Že v zgornjem delu sem naredil napako, tako da sem moral potem čez progo loviti, da nadoknadim to izgubo časa na startu. Ni šlo čisto po načrtu."

Nastopa Luke Božiča in Benjamina Savška
Luka Božič je bil v Tacnu najboljši že leta 2020. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Božič je bil v Tacnu najboljši že leta 2020. Foto: www.alesfevzer.com

Eva Alina še nikoli tako visoko
Tudi na ženski tekmi so številni gledalci v sončnem vremenu videli slovenski uspeh. 21-letna Eva Alina Hočevar se namreč je s 3. mestom prvič zavihtela na zmagovalni oder in dokazala, da je odlično pripravljena na sezono. Dodatno moč so ji vlili domači navijači! Na brzicah na Savi sta bili na izjemno zahtevno progi hitrejši le Nemka Elena Lilik (1. mesto) Ukrajinka Viktorija Us (2.).

Zmagovalka prvih dveh tekem sezone Avstralka Jessica Fox je v finalu zgrešila vratca številka 10 in si tako pokvarila možnosti v boju za zmago, saj je končala na zadnjem, desetem mestu.

Eva Alina Hočevar se je veselila uspeha kariere. Foto: www.alesfevzer.com
Eva Alina Hočevar se je veselila uspeha kariere. Foto: www.alesfevzer.com

"Že ko sem se uvrstila v finale, se mi je manjši kamen odvalil iz srca. Ko je bila samo še ena ura do finala, sem si rekla, zdaj se pa zberi, pa pojdi po to, kar si želiš. Verjela sem, če odpeljem dobro, da bo dovolj. Moram priznati, ko sem prišla v cilj, se mi je zdelo, da za peterico bo, za medaljo pa ne, ampak se je vse potem malo obrnilo in prišla sem do svoje prve medalje. Občutki so izjemni," je v cilju dejala 21-letna Hočevar.

"Štiri vožnje v enem dnevu so kar naporen zalogaj. Tudi mene je malo skrbelo, če bom imela dovolj moči. Ampak celo zimo treniraš zato, da boš dobro pripravljen. Se mi zdi, da sem letos fizično zelo dobro pripravljena in moram reči, da mi je še zmeraj ostalo dovolj energije. Po drugi strani pa, ko prideš na start, ti energija kar pride, ker to vzdušje in še domača proga, domači navijači ti dajo dodatno podporo in moč. Hvala vsem, ki ste prišli," je še dodala Hočevar. Za zmagovalko je zaostala za 6,03 sekunde.

Nastop Eve Aline Hočevar v finalu

Kajak: Šest Slovencev oz. Slovenk v polfinalu
Danes so bile v Tacnu tudi kvalifikacije za kajakaše in kajakašice. V ženski konkurenci so napredovale Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar, v moški pa Lan Tominc, Žiga Lin Hočevar in Peter Kauzer.

Najuspešnejša je bila Eva Terčelj, ki je prvo kvalifikacijsko vožnjo končala na drugem mestu. Za najhitrejšo Avstralko Jessico Fox je zaostala za 24 stotink sekunde. Polfinale kajakašev in kajakašic bo v soboto ob 8.30. Finale se bo začel ob 11.30 s prenosom na TV SLO 2 in MMC-ju.

Hočevarjeva, Božič in Savšek blesteli v Tacnu