Dopoldne se je od slovenskih čolnov najbolj izkazala Eva Terčelj. Foto: Nina Jelenc
Dopoldne se je od slovenskih čolnov najbolj izkazala Eva Terčelj. Foto: Nina Jelenc

Med kanuističnimi dvojci se je v polfinale prebila le posadka Sašo Taljat in Luka Božič, ki je dosegla deveti čas. V kvalifikacijah so obstali Dejan Kralj in Simon Hočevar (27. mesto) ter Urban Jarc in Luka Slapšak (28. mesto).

Taljat zadovoljen z nastopom
"Tako je bilo, kot sva si zadala. S prvo vožnjo sva želela priti do mest, ki te pripeljejo v polfinale. To nama je uspelo, v drugi vožnji pa sva skušala še nekaj nadoknaditi, da vidiva, kje so rezerve. Čas je bil boljši, ampak sva imela šest kazenskih sekund. Na splošno pa je bil občutek veliko boljši v drugi vožnji, tako da sva zadovoljna," je bil zgovoren Taljat.

Eva Terčelj bolj zadovoljna s prvo vožnjo
Več uspeha so imele kajakašice, saj so se vse uvrstile v polfinale. Eva Terčelj je bila osma, Urša Kragelj 13., Nina Mozetič pa 26. "Prva vožnja je bila res lepa, sem zadovoljna, kako mi je čoln tekel. V drugi vožnji ni bilo tako dobro, ampak velja le ena vožnja, tako da sem zadovoljna," pa je povedala najboljša Slovenka.

Meglič sedmi med kajakaši, Kauzer 11.
Pri kajakaših (nastopili so popoldne) je bil od Slovencev najboljši Jure Meglič s sedmim časom, Peter Kauzer je bil 11., Simon Brus pa 32. Prva dva sta si sicer že s prvim kvalifikacijskim nastopom zagotovila nedeljski polfinale, najmlajši, Brus, pa je najprej izpustil vratca, v drugi vožnji pa se je s skupno 32. časom le zavihtel med 40-erico, ki bo v nedeljo dopoldne napadla finale in olimpijske kvote. Najhitrejši je bil Nemec Alexander Grimm.

"Končno smo dočakali uvodne vožnje na prvenstvu. Veslal sem 'na sigurno', brez preveč naprezanja. To so bile kvalifikacije, ki za končni izid ne štejejo, razen če ne prideš med prvih 40. Za prvič je bilo kar v redu," je po kvalifikacijah dejal Kauzer, a dodal, da proga ni na želeni ravni: "Proga je za mladinska tekmovanja!"

Še malce bolje kot Hrastničan se je odrezal Meglič, ki je imel v zadnjem obdobju veliko težav s hrbtom, a pravi, da je s tem zdaj vse v redu. "Vesel sem, da sem spet veslal brez kazenskih sekund. Že pred tekmo sem se dobro počutil, v Bratislavi pa mi je vedno všeč. Proga je sicer tu zelo odprta, tako da so vse napake odločilne. Sam imam še nekaj majhnih napak, izhodi iz protitočnih vratc še niso bili najboljši. Ampak uživam v veslanju in tekmovanju ter sem zadovoljen, da sem spet tam, kjer sem že bil," je povedal Meglič.