Klara Apotekar (na fotografiji med polfinalnim dvobojem, ko je obvladala Nemko Luise Malzahn) je nov dragulj v zbirki Marjana Fabjana. Foto: EPA
Klara Apotekar (na fotografiji med polfinalnim dvobojem, ko je obvladala Nemko Luise Malzahn) je nov dragulj v zbirki Marjana Fabjana. Foto: EPA

V finalu kategorije do 78 kg je varovanka Marjana Fabjana potrdila izjemen talent in ugnala Nizozemko Guusje Steenhuis, svetovno podprvakinjo in nosilko štirih kolajn z EP-jev. Ključen je bil vazari minuto in pol pred koncem dvoboja. V končnici je prednost s preudarno borbo obdržala.

Ni želela izgubljati časa na parterju
"To zlato je lepa spodbuda za naprej. Je moja prva članska kolajna, ki mi veliko pomeni in dokazuje, da se lahko v Evropi borim z najboljšimi. To so res vrhunske tekmovalke in sama sodim mednje," je povedala Apotekarjeva. O finalu pa dodala: "Taktika je bila, da se borim stoje in skušam izvesti met. V parterju bi lahko izgubila veliko časa in ta bi mi manjkal, če bi Nizozemka morda povedla."

Dvoboj Klare Apotekar v finalu na EP-ju v Minsku

Malzahnovo ugnala po podaljšku
V polfinalu je "padla" Nemka Luise Malzahn, ki je z dobro obrambno tehniko računala na to, da bo 21-letno Slovenko utrudila in morda potem priredila presenečenje. Tekmovalki sta morali v podaljšek, po dobrih dveh minutah in pol dodatnega boja pa je z iponom slavila Štajerka.

V četrtfinalu se je 21-letna Klara Apotekar srečala z Britanko Nathalie Powell, nosilko treh kolajn z EP-jev in ene s SP-ja. A tekmica Apotekarjevi očitno leži, saj je s prepričljivim nastopom dosegla še četrto zaporedno zmago v medsebojnih obračunih.

Podelitev zlate medalje Klari Apotekar

Začelo se je z zmago nad Bernadette Graf
Apotekarjeva, ena najobetavnejših slovenskih tekmovalk, ki je letos že zmagala v Tbilisiju in bila tretja v Düsseldorfu, je bila v uvodu današnjega tekmovanja v Minsku prosta, z zmago nad Avstrijko Bernadette Graf pa si je priborila četrtfinale in popoldanski nastop. Avstrijka je bila nevarna predvsem v parterju, kjer je imela priložnost v uvodu dvoboja, v podaljšku pa je Apotekarjeva zmagala prav v borbi na tleh z davljenjem.

Kolajna Klare Apotekar je druga slovenska na letošnjem prvenstvu, potem ko je Maruša Štangar v soboto osvojila bron v kategoriji do 52 kg.

Mihael Žgank, ki nastopa za turško reprezentanco (pod imenom Mikhail Ozerler), je postal evropski prvak v kategoriji do 90 kg. V finalu je premagal Izraelca Lija Kochmana.

Tokić se je ustavil v osmini finala
Namiznoteniškemu igralcu Bojanu Tokiću se ni uspelo uvrstiti v četrtfinale. V osmini finala ga je zaustavil Slovak Wang Yang, ki je zmagal s 4:2. Novogoričan je vodil z 2:1 v nizih, nato pa v odločilnih trenutkih delal napake in na koncu moral priznati premoč tekmecu. "Nimam si česa očitati. Nisem igral slabo, mogoče sem bil po vodstvu 2:1 malce preveč neučakan. A to je bil moj maksimum proti obrambnemu igralcu. Ti mi nikakor ne ustrezajo, tudi sami medsebojni dvoboji z njim kažejo, da je izrazito neugoden tekmec. V osmih obračunih me je premagal šestkrat, sem ga pa ugnal na evropskem prvenstvu v Luksemburgu," je dejal Tokić, ki je tako zamudil priložnost, da si s kolajno neposredno zagotovi nastop na olimpijskih igrah.

Apotekar: Nihče ni pričakoval medalje in nisem čutila pritiska
Apotekarjeva v Minsku do uspeha kariere