Damir Dugonjić je imel četrti čas polfinala. Za medaljo bo moral v torek plavati hitreje od ene minute. Foto: EPA
Damir Dugonjić je imel četrti čas polfinala. Za medaljo bo moral v torek plavati hitreje od ene minute. Foto: EPA
Anja Klinar
Anja Klinar od EP-ja v Londonu ne pričakuje veliko, saj je vse podrejeno olimpijskim igram v Riu. Foto: Aleš Fevžer
Finalni nastop Anje Klinar na 400 metrov mešano

Evropska prvakinja je postala Madžarka Katinka Hosszu s časom 4:30,90. Klinarjeva je bila v kvalifikacijah šesta, s časom 4:41,31 je dosegla svoj najboljši letošnji izid. Želja, da bi popoldne plavala kakšno sekundo bolje (to bi pomenilo peto mesto), se ji ni izpolnila.
Finale ni bil uspešen, nikakor pa ne katastrofa
"Pomembno je, da sem dala vse od sebe. Če bi se pripravila na tekmo, je bil dosegljiv tudi bron, saj sem lani na svetovnem prvenstvu v Kazanu v predtekmovanju dosegla izid, ki bi tukaj zadostoval za medaljo. Tukaj zdaj pa nisem v taki formi, saj sem popolnoma osredotočena na olimpijske igre," je povedala 28-letna Jeseničanka in priznala, da je imela zaradi utrujenosti pred finalom tudi malo treme. "Finale ni bil ravno uspešen, nikakor pa ne katastrofa."

Dugonjić: Zlato je oddano Peatyju
Damir Dugonjić
se je zanesljivo prebil v finale na 100 metrov prsno. Tako v kvalifikacijah (1:00,33) kot v polfinalu (1:00,06) je imel četrti čas. Hitrejši so bili Adam Peaty, Ross Murdoch in Giedrius Titenis, ki so dve dolžini bazena preplavali hitreje od ene minute. Nedvomno se bo moral Dugonjić v torkovem finalu tudi spustiti pod to mejo.
"V finalu je mogoče vse. Zlato, mislim, je oddano Peatyju, dosegljivo pa je drugo in tretje mesto, a bom za to verjetno moral plavati osebni rekord. Sam si seveda želim izid pod minuto, vesel pa sem, da sem v polfinalu prikazal napredek v primerjavi z jutranjim nastopom. Popoldne sem res užival, se boril, lovil in držal Murdocha," je po tekmi povedal Dugonjić, ki bo pred finalom znova analiziral posnetek polfinala in se pogovoril s trenerjem. "A velikih skrivnosti ni. Plavati bom moral na polno vseh 100 metrov. To bo tudi nekakšen test za olimpijske igre in morda se mi bo izšlo."
Stevens na 14. mestu
Drugi Slovenec, ki je plaval v polfinalu v tej disciplini, Peter John Stevens, je z izidom 1:01,53 tekmovanje končal na 14. mestu. "Želja je bila velika, začel sem dobro, na drugih 50 metrih pa sem izgubil ritem in plaval bolj na moč kot na občutek. Zdaj me čaka še tekma na 50 prsno," je pojasnil tekmovalec Triglava, se pošalil, da bo na polkrajši medalji napadal medaljo, olimpijsko normo na 100 prsno pa bo vnovič lovil čez dober teden dni na tekmi v Kranju.

Govejškova z osebnim rekordom
Nastja Govejšek je nastopila v polfinalu na 50 delfin in bila s časom 26,35 še stotinko hitrejša kot dopoldne, ko je plavala državni rekord. To je zadostovalo za 10. mesto. Mlado Štajerko sicer glavni nastop verjetno čaka v četrtek na 100-metrski razdalji, kjer bo lovila olimpijsko normo.
"Če sem odkrita, sem si želela še boljši izid, sicer pa sem z osebnim rekordom in najvišjo uvrstitvijo v karieri zadovoljna. Finale bo moral še malo počakati, bržkone pa sem nekaj boljši izid zaradi treme zapravila sama, saj sem bila premalo sproščena, dobila pa sem potrditev o dobri formi pred četrtkovo tekmo na 100 m delfin, kjer prav tako lahko pričakujem osebni rekord."

Prvi je od Slovencev na prvenstvu v Londonu, kjer so bile pred štirimi leti olimpijske igre, v vodo skočil Mariborčan Martin Bau, ki je s 3:50,90 na 400 m prosto potrdil dobro formo, dosegel osebni rekord in osvojil 15. mesto. Za Baua je bil nastop nekakšno ogrevanje pred torkovo tekmo na 1.500 m prosto.

Ponedeljkove končne odločitve

400 m prosto (M):                    
 1. G. DETTI         ITA      3:44:01
 2. H. CHRISTIANSEN  NOR      3:46,49
 3. P. BERNEK        MAD      3:46,81
                                     
400 m mešano (Ž):                    
 1. K. HOSSZU        MAD      4:30:90
 2. H. MILEY          VB      4:35,27
 3. Z. JAKABOS       MAD      4:38,39
...                                  
 8. A. KLINAR        SLO      4:43,42
                                     
4 x 100 m prosto (M):                  
 1. FRANCIJA                   3:13,48 
    Meynard/Manaudou/Gilot/Mignon      
 2. ITALIJA                    3:14,29 
    Dotto/Leonardi/Boffa/Magnini       
 3. BELGIJA                    3:14,30 
   Surgeloose/Aerents/Dekoninck/Timmers
                                       
4 x 100 m prosto (Ž):                  
 1. NIZOZEMSKA                 3:33,80 
 van der Meer/Heemskerk/Steenbergen/   
 Kromowidjojo)                         
 2. ITALIJA                    3:37,68 
 di Pietro/Ferraioli/Pezzato/Pellegrini
 3. ŠVEDSKA                    3:37,84 
 Sjöström/Varga/Lindborg/Hansson       

Finalni nastop Anje Klinar na 400 metrov mešano