Koliko slovenskih klubov bo v prihajajoči sezoni primorano zapreti vrata? Foto: Reuters
Koliko slovenskih klubov bo v prihajajoči sezoni primorano zapreti vrata? Foto: Reuters
ŽKK Domžale
Poziv, ki je prinesel delno rešitev za krizo v Ženskem košarkarskem klubu Domžale. Foto: MMC RTV SLO
Vojko Lazar
Vojko Lazar je bil dolgoletni trener Gold Cluba, ki je letos sledil neslavnim potem Velike Nedelje in Nove Gorice. Foto: MMC RTV SLO
Bonifika Izola
Bonifika, ki izvira iz Kopra, je nazadnje igrala na neustreznem stadionu v Izoli, nato pa ni več našla novega začasnega domovanja. Foto: NK Bonifika Izola

"Starši bodo stopili in bodo pomagali mlajšim selekcijam. O usodi članske ekipe se bomo odločili v enem mesecu," je izid četrtkovega izrednega posveta razkril predsednik Ženskega košarkarskega kluba Domžale Karlo Šoper. Dogajanje ob Kamniški Bistrici ni osamljen primer v slovenskem klubskem športu, letos so z zemljevida izginili nogometna Bonifika in Tabor, košarkarska Rogla in rokometna ekipa Hrpelje - Kozina.

Darwinistična naravna selekcija?
Propadli in izginuli klubi niso posebnost obdobja (nogometna Olimpija in RK Prule 67 kot najbolj odmevna primera iz preteklih let), ki ga močno zaznamuje svetovna gospodarska kriza. Vendar je položaj tokrat le drugačen, saj društva ne krčijo programov in zapirajo vrat zaradi preambicioznosti, temveč predvsem zaradi umikanja pokroviteljskega denarja. Marskido je mnenja, da je kriza priložnost za prečiščenje klubskih struktur in da bodo na koncu obstali le najboljši.

Sunkovito krčenje proračunov
Skorajda vsi slovenski klubi na najvišji ravni, tako v nogometu, košarki, rokometu, odbojki ali hokeju so se že sredi sezone lotili varčevalnih ukrepov in nižanj pogodb (zloglasni aneksi so najbolj odmevali v primeru rokometašev Celja Pivovarne Laško). Za tekmovalno sezono 2009/10 velja vodilo, da mora biti proračun klubov manjši vsaj za četrtino, če ne že za tretjino.

Propad klubov najbolj prizadene športnike v mlajših selekcijah, saj si člani lažje poiščejo novo okolje, medtem ko mladostniki izgubijo društveno okolje, v katerem športno in osebno zorijo. In kakšne so trenutno izgube športnih potencialov?

Nogomet v najboljšem položaju
Najštevilčnejša, najbogatejša (posledica razmeroma velikih prilivov iz Uefe) in zaradi licenciranja tudi najbolj urejena panožna zveza v Sloveniji je Nogometna zveza. V NZS-ju je 1. 1. 2009 sodelovalo 1.181 različnih ekip, ki so prihajale iz kar 257 društev. Po nogometnih zelenicah se podi 20.529 mladih igralcev in 569 mladih igralk, 8.753 članov in 170 članic. Letos sta se od tekmovanj poslovila brezdomna Bonifika (Koper, Izola) in Tabor Sežana. V načrtu je združitev teh dveh primorskih klubov, ki bosta morala tekmovanja začeti v najnižji medobčinski ligi.

Namesto Domžal, vstajenje Ilirije?
Druga po množičnosti je Košarkarska zveza Slovenije, ki združuje 131 klubov, v katerih je zbranih od 6 do 7 tisoč košarjev in košarkaric. Sredi leta se je iz I. B lige poslovila Rogla iz Zreč, podobno so storile tudi domžalske košarkarice. Neuradno naj bi namesto Domžalčank drugo leto sodelovala članska ekipa Ilirije. Nekdanji velikan slovenske ženske košarke je člansko vrsto razpustil pred dvema letoma.

Namesto Gold Cluba Hrpelje - Kozina 09
Rokometna zveza Slovenije ima pod svojim okriljem 87 klubov (51 moških in 36 ženskih) in skupno 14.804 rokometašev in rokometašic. Mlajših igralk in igralcev, starih pod 19 let, je 10.896, nastopajo pa v 197 moških in 107 ženskih mlajših ekipah. Nastope v 1. Mik ligi je prekinil nekdanji Gold Club, ki se je v sezono 2008/09 podal pod imenom RK Hrpelje - Kozina. Po kolapsu enega vodilnih slovenskih rokometnih kolektivov so na pogorišču ustanovili nov klub Hrpelje - Kozina 09, ki bo v naslednji sezoni tekmovalo z mlajšimi selekcijami.

Bodo zveze prisluhnile težavam?
Vrnimo se na začetek zgodbe - kaj je pripeljalo ŽKK Domžale na rob prepada? "Umik pokroviteljev, manj prejetih sredstev na razpisih. Na KZS tudi ne najdejo posluha za zmanjšanje stroškov, ni generalnega sponzorja za pokritje stroškov ženske lige, tako kot je primer v moški 1. ligi. Sodniki, delegat stanejo okoli 250 evrov, potem je tu še ozvočenje, statistika, skupno na eno tekmo od 350 do 400 evrov stroškov samo za golo organizacijo," je Šoper pojasnil del problema, s katerim se srečujejo manjši klubi kot je domžalski.

"S prizadevanji staršev bomo zagotovo rešili mladinski pogon," je zagotovilo 90 mladim športnicam, da se njihove športne poti še ne bodo končale.

Toni Gruden