Janez Kocijančič je na čelu Olimpijskega komiteja Slovenije že skoraj dve desetletji. Foto: MMC RTV SLO
Janez Kocijančič je na čelu Olimpijskega komiteja Slovenije že skoraj dve desetletji. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Bauer in Janez Kocijančič
Predsednik OKS-ja zatrjuje, da se z večino slovenskih vrhunskih športnikov dobro razume, priznava pa načelno nenaklonjenost samostojnim ekipam, kot jo ima Tina Maze, a je pri tem zadovoljen, da je olimpijska podprvakinja le našla skupni jezik s Smučarsko zvezo Slovenije. Foto: STA

"Že sedaj sem razmišljal, da bi se umaknil, vendar so me sodelavci pregovorili, da ponovno kandidiram. Če bom izvoljen, bo to zanesljivo zadnjič," Kocijančič odločno trdi, da se bo ob zmagi na volitvah 7. decembra poslovil čez štiri leta.

Tokrat na volitve s protikandidatom
69-letni pravnik je na čelu OKS-ja vse od njegove ustanovitve leta 1991. Za predsednika OKS-ja ga predlaga največja panožna zveza, Smučarska zveza Slovenije. V nasprotju s prejšnjimi volitvami bo imel Kocijančič tokrat protikandidata. Vlogo je namreč oddal tudi predsednik Vaterpolske zveze Slovenije Milan Krajnc.

Volitve bodo 7. decembra, Krajnca pa bomo v MMC-jevi klepetalnici gostili v sredo.

"Obdržati in še izboljšati položaj športa"
O protikandidatu Kocijančič ni želel govoriti: "Mislim, da ni korektno, da govorim o svojem protikandidatu. Prepričan sem, da bo imel dovolj priložnosti, da se predstavi sam." Nekdanji košarkar je rajši govoril o položaju športa v Sloveniji: "Temeljni problem za mene je, kako obdržati in še izboljšati položaj Slovenije v mednarodnem športu. Kako zagotoviti v časih krize potrebna sredstva in kako povečati število ljudi, ki se ukvarjajo s športom."

OKS ni samo za vrhunski šport
Ob nalogah OKS-ja je poudaril, da ne podpirajo samo vrhunskega športa, temveč je temeljna naloga, da se čim več Slovenk in Slovencev aktivno ukvarja s športom. "Stalno ali občasno se s športom ukvarja 64 odstotkov Slovenk in Slovencev. Vendar mene skrbi preostalih 36 odstotkov," pripoveduje Kocijančič.

Premalo bogati za olimpijske igre
Kandidaturo za košarkarsko evropsko prvenstvo 2013 načeloma podpira, a ga motita previsoka kotizacija in vztrajanje pri gradnji novih dvoran. Za olimpijske igre v trenutni izvedbi Slovenija preprosto ni dovolj bogata, saj zimske olimpijske igre stanejo med 2 in 5 milijardami evrov.

"Predsednik OKS-ja je popolni amater, osebno nisem za delo v športu nikoli prejel nobene plače ali honorarja," Kocijančič odločno zatrjuje, da v športu ni zaradi zaslužka. Ob boljši uveljavitvi in trženju promocijskih izdelkov OKS-ja pa si želi tudi dokončne potrditve ter ustalitve nacionalnih barv in dresov slovenskih vrhunskih športnikov.