Anže Peharc se je uvrstil v finale in osvojil šesto mesto. Foto: EPA
Anže Peharc se je uvrstil v finale in osvojil šesto mesto. Foto: EPA

Srebrno medaljo je osvojil dvakratni svetovni prvak (2016, 2019), Japonec Tomoa Narasaki (trikrat je dosegel vrh balvana), bronasti pa je bil Francoz Manuel Cornu (en vrh).

Potem ko v sobotnem finalu ni bilo nobene Slovenke, se je v moški finale od Slovencev s petim dosežkom polfinala uspelo prebiti Anžetu Peharcu. 24-letni Tržičan je na koncu osvojil šesto mesto. V finalu je imel obilico težav, konice prstov je imel povite, kar mu je onemogočalo boljši oprijem na zahtevnih postavitvah. Blazinice na prstih obeh rok si je namreč zbrusil na hrapavih volumnih in oprimkih.

"V finalu sem pričakoval boljše plezanje, a me je ustavila moja koža, tako da s končnim rezultatom ne morem biti zadovoljen, a dal sem svoj maksimum. Po eni strani sem zelo zadovoljen, da sem šel malo čez sebe, po drugi strani pa zelo razočaran, ker mislim, da sem bil pripravljen za veliko več, kot sem na žalost pokazal v finalu. Moje plezanje v kvalifikacijah je bilo zelo dobro, začel sem s svežo kožo, v polfinalu še nisem imel težav, vesel pa sem, da sem vse runde plezal sproščeno, kar je bil moj cilj za to prvenstvo," je vtise strnil Tržičan.

Japonska nadaljuje prevlado na SP-jih v balvanskem plezanju, tokrat je bil najboljši Kokoro Fujii. Foto: EPA
Japonska nadaljuje prevlado na SP-jih v balvanskem plezanju, tokrat je bil najboljši Kokoro Fujii. Foto: EPA

Zan Lovenjak Sudar je svoj prvi veliki finale na tekmah najvišje ravni z enim vrhom in štirimi conami zgrešil na devetem mestu. Gregor Vezonik je bil v polfinalu 16.

Že v kvalifikacijah sta svoje nastope končala Matic Kotar (33.) in lanski evropski prvak ter svetovni podprvak iz leta 2014 Jernej Kruder (57.).

Prvenstvo v Moskvi se bo nadaljevalo v ponedeljek s kvalifikacijami v težavnostnem plezanju z desetimi Slovenci na startu. V ženski konkurenci bodo torkov polfinale lovile Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek, v moški konkurenci pa se bodo Peharcu pridružili Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant in Milan Preskar.

Finalne boje si boste lahko ogledali v prenosu na TV SLO.

Peharc s povitimi prsti ni mogel višje v finalu