Tjaša Vozel lovi olimpijsko normo za nastop v Tokiu 2020, kar bi bil njen tretji olimpijski nastop. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Vozel lovi olimpijsko normo za nastop v Tokiu 2020, kar bi bil njen tretji olimpijski nastop. Foto: www.alesfevzer.com

Tjaša Vozel je v dopoldanskih kvalifikacijah na 100 m prsno plavala v četrti od šestih skupin. S časom 1:09,01 si je razdelila zadnje, 9., mesto s Hrvatico Emo Rajić. Za preboj v polfinale bi morala plavati kar sekundo in pol hitreje! Na koncu je bila 26-letna Trboveljčanka 31. med 60 plavalkami.

Katja Fain se bo na 200 m ogrevala za daljše preizkušnje

Padec forme zaradi cepljenja?
Prvi izid Vozlove v Budimpešti je nadaljevanje slabših časov pred odhodom na EP, kar so v reprezentanci sicer pripisovali reakciji po cepljenju proti covidu-19.

Plavalka kranjske Zvezde bo s takšno formo težko potrdila tretji nastop na olimpijskih igrah.

Skoraj dve leti brez težkih tekem
"Pred prvim štartom na prvenstvu, in to po pandemiji koronavirusa, nisem točno vedela, kje sem in kaj lahko pričakujem. Malo sem se lovila s formo in danes tudi z občutkom. Izid seveda ni presežek, ni pa tako slab. Upam, da bo šlo na 200 m prsno precej bolje in da bom tam bližje osebnemu rekordu. Bo pa seveda težko, saj nam vsem manjka težkih tekem, sama je nimam že dve leti,"
je po tekmi za STA povedala Vozlova.

20-letni Rus Kliment Kolesnikov je še drugič poskrbel za svetovni rekord na 50 m hrbtno. V polfinalu se je v ponedeljek s 23,93 kot prvi človek spustil pod mejo 24 sekund, ob zmagi v finalu pa je dosegel izid 23,80.

Svetovni rekorder, olimpijski in svetovni prvak Britanec Adam Peaty je nadaljeval serijo zmag na 100 m prsno (57,66), nepremagan je že vse od leta 2014.

S presenečenjem je postregel ženski finale na 100 m delfin, kjer sta zlato kolajno ob odsotnosti nekaterih najboljših osvojili Grkinja Ana Ntuntunaki in Francozinja Marie Wattel. Nizozemka Ranomi Kromowidjojo je bila s 23,97 prepričljivo najhitrejša na 50 m prosto. Na 800 m prosto se je po pričakovanju veselila branilka naslova Italijanka Simona Quadarella.

V zadnji disciplini dneva, mešani štafeti 4 x 200 m prosto, so z novim rekordom evropskih prvenstev (7:26,67) slavili Britanci Thomas Dean, James Guy, Abbie Wood in Freeya Anderson.

Janja Šegel 32., Sašo Boškan 82.
Novinec v reprezentanci Sašo Boškan iz Triglava je na 100 m prosto v prvi vrsti nabiral izkušnje in napadal osebni rekord. S časom 51,30 se je na dve stotinki približal osebnemu rekordu, s čimer je v drugi od desetih skupin osvojil 5. mesto, skupno pa je bil 82. med 98 nastopajočimi v paradni plavalni disciplini.

Bolj za ohranjanje tekmovalnega ritma je na 50 m hrbtno plavala Ravenčanka Janja Šegel, ki je dobro formo potrdila v ponedeljek na 50 m prosto in v štafeti. V tretji skupini od šestih je bila Šeglova druga, osebni rekord 29,21 pa je zadostoval za 32. mesto med 54 plavalkami.

Osebni rekordi za Korošico tudi v šprintih
"V vseh nastopih tukaj plavam osebne rekorde. Res je, da nisem sprinterka in da to niso moje discipline, a vesela sem, da sem tako hitra, in videli bomo, kako bo šlo že jutri na 200 m prosto. Z uvrstitvijo v sredo sicer nisem obremenjena, želim pa si dober izid,"
je po četrtem dobrem nastopu povedala reprezentantka Fužinarja.

Slovenski plavalci so uvodni dan EP-ja 2021 postavili štiri nove državne rekorde in iztržili polfinale Neže Klančar na 50 m prosto in finale ženske štafete na 4 x 100 m prosto.

Tretji dan pet slovenskih nastopov
V sredo bosta Boškan in Primož Šenica Pavletič nastopila na 100 m hrbtno. Na popoldanski nastop pa bodo merile Katja Fain, Janja Šegel in Tjaša Pintar na 200 m prosto. Najbližje nastopu v polfinalu je Fainova, a zanjo disciplina sodi med ogrevalne pred tekmo na 1500 m prosto.

Posnetek vseh torkovih polfinalov in finalov