Prvi favorit za izzivalca Carlsena je Fabiano Caruana. Foto: EPA
Prvi favorit za izzivalca Carlsena je Fabiano Caruana. Foto: EPA

Novi koronavirus je ustavil tekmovanja po vsem svetu, ne pa tudi šahovskega turnirja v Jekaterinburgu v Rusiji, kjer se je v torek začel boj za izzivalca svetovnega prvaka Magnusa Carlsena.

Po drugem krogu ni več igralca, ki bil imel popoln izkupiček. S po 1,5 točke vodijo prvi favorit Fabiano Caruana iz ZDA, Francoz Maxime Vachier-Lagrave, Rus Jan Nepomnjaščij in Kitajec Hao Vang.

Caruana, drugi igralec sveta, je z belimi figurami po remiju v prvem krogu ugnal Rusa Kirila Aleksenka in dobil prvo točko. Nepomnjaščij, v uvodni partiji je s črnimi figurami porazil Anisha Girija iz Nizozemske, je v drugi partiji s prednostjo prve poteze v ruskem dvoboju razdelil točko z Aleksandrom Griščukom.

Vachier-Lagrave, na začetku je pol točke odščipnil favoriziranemu Caruani, je v svojem drugem dvoboju porazil Kitajca Ding Lirena, tretjega šahista sveta ta čas, ki je izgubil že svoj drugi dvoboj.

Na turnirju igra osmerica velemojstrov po dvokrožnem sistemu s 14 krogi. Vsak se bo tako pomeril z vsakim z belimi in črnimi figurami. Končali bodo 3. aprila, zmagovalec pa se bo konec leta pomeril s Carlsenom.

Izidi, 2. krog:
Fabiano Caruana (ZDA) Kiril Aleksenko (Rus) 1:0
Jan Nepomnjaščij (Rus) Aleksander Griščuk (Rus) remi
Hao Vang (Kit) Anish Giri (Niz) remi
Maxime Vachier-Lagrave (Fra) Ding Liren (Kit) 1:0

Vrstni red: Caruana, Nepomnjaščij, Vachier-Lagrave in Hao Vang po 1,5, Griščuk 1, Aleksenko in Giri 0,5, Liren 0.

Šahovski turnir v Rusiji kljubuje novemu koronavirusu