Vris prvenstvene smeri, ki sta jo preplezala Luka Krajnc in Luka Lindič. Foto: Luka Krajnc/PZS
Vris prvenstvene smeri, ki sta jo preplezala Luka Krajnc in Luka Lindič. Foto: Luka Krajnc/PZS

Pot v južni steni gore Aguja Poincenot (3002 m) sta začela plezati že leta 2022, a ju je ustavil skalni podor. Lani sta tudi nameravala plezati po tem skorajda monolitu, a ju je ustavilo slabo vreme, tretjič pa jima je le uspelo.

Luka Lindič v steni. Foto: Luka Krajnc/PZS
Luka Lindič v steni. Foto: Luka Krajnc/PZS

Za uspešen vzpon sta potrebovala približno 30 ur efektivnega plezanja, v steni sta trikrat bivakirala, poroča Planinska zveza Slovenije.

V Argentino sta odpotovala v sredini januarja, a sta lahko šele proti koncu februarja izkoristila vremensko okno in v južni steni Poincenota preplezala smer, ki sta jo ocenila s 6c, A3, 750 m (500 m nove smeri).

"V sozvočju s spremembami, ki so se nama v ciklu trajanja tega projekta dogajale, in z zgodovino najine naveze sva se odločila smer poimenovati Pot. Kot vedno je bilo tudi tokrat vredno čakati," je ozadje poimenovanja smeri za spletno stran pzs.si pojasnil vodja odprave Luka Krajnc.

Sorodna novica 20 let prijateljstva proslavila z osvojitvijo ekstremne Lepotice in zveri

"V tretje gre rado, pravijo, zato sva sredi januarja letos ponovno odšla patagonskemu poletju naproti. Prvo krajše vremensko okno je obetalo zelo nizke temperature, zato sva se odločila za bolj snežno uverturo in splezala legendarno Whillansovo rampo na Poincenot, ki naju je seznanila s prehodi v zgornjem delu stene ter sestopom prek vzhodne strani. Najin motor je ponovno deloval kot namazan in komaj sva čakala, da vremenska napoved pokaže kakšno slikico sončka z manj vetra," je med drugim pojasnil Krajnc.

"Največji izziv Poti je bil najprej verjeti, da je v srednjem delu mogoče najti prehod v navidezno skoraj neprehodnem terenu. Občutek na vrhu je bil neverjeten in zadovoljstvo veliko," je dodal Lindič.

Celjska alpinista sta skupaj preplezala na stotine smeri v vseh letnih časih. Lani sta 20 let prijateljstva kronala s prvenstveno smerjo Lepotica in zver v severni steni Rjavine, najtežjo dolgo skalno smerjo v slovenskih gorah.