Jernej Kruder bi bil že olimpijski potnik, če bi EP v Rusiji odpadel, tako pa bo moral do vozovnice priti na steni v Moskvi. Foto: EPA
Jernej Kruder bi bil že olimpijski potnik, če bi EP v Rusiji odpadel, tako pa bo moral do vozovnice priti na steni v Moskvi. Foto: EPA

Vsi udeleženci so se morali pred odhodom testirati na novi koronavirus. Slovenci so dan pred potjo dobili neprijetno novico. Na novi koronavirus sta bila pozitivna Vita Lukan, lanska evropska balvanska podprvakinja, in trener Domen Švab.

Tekmovanje v Rusiji ni posebno le zaradi omejitvenih ukrepov za zajezitev epidemije. Boj za kolajne je v senci boja za še preostali evropski olimpijski vozovnici, ki bosta namenjeni zgolj najboljšemu Evropejcu v moški in najboljši Evropejki v ženski konkurenci.

Ženski slovenski olimpijski kvoti sta bili že lani uspešno zapolnjeni. Janja Garnbret jo je kot prva osvojila na lanskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, in sicer kot svetovna prvakinja v kombinaciji. Drugo kvoto je osvojila Mia Krampl na lanskih dodatnih kvalifikacijah v Toulousu. Slovenski tekmovalci so bili v tem boju manj uspešni. Ena slovenska moška olimpijska kvota ni bila oddana, druga pa čaka v Moskvi, a ta ne bo oddana kar sama po sebi, po njej hlepijo in si je želijo tudi ostali udeleženci EP-ja. Dobil jo bo le najboljši.

Selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju in trener Gorazd Hren se je zato odločil racionalno: "Logično je bilo, da gresta v Moskvo Jernej Kruder in Anže Peharc, in sicer kot naša borca za zadnjo olimpijsko vozovnico. V vodstvu smo bili enotni, da bi bilo dobro, da na evropsko prvenstvo vzamemo tudi žensko predstavnico. Najprej smo priložnost ponudili Janji Garnbret in Mii Krampl, kar bi lahko izkoristili za dober trening za olimpijske igre. A glede na epidemiološke razmere sta se odločili, da bosta ostali doma, zato je bila naslednja izbira Vita Lukan, ki je bila na vseh treningih takoj druga najboljša, za Janjo."

Odpoved tekmovanja sicer niti najmanj ne bi pomenila slabe novice za Slovence. Če prvenstva ne bi bilo, bi preostala evropska moška evropska olimpijska vozovnica samodejno pripadla Slovencu, Krudru, ki je najvišje na kvalifikacijski lestvici. Kruder je tako malo upal, da bo prvenstvo odpadlo, a se po drugi strani veseli tekmovanja. "Trenutne razmere niso ravno prijetne, poleg tega imamo tekmovalci različnih držav zelo različne pogoje za treninge. Trudim se po najboljših močeh in v Moskvo grem, kot da se ni zgodilo nič drugače."

Drugi slovenski olimpijski kandidat Peharc se tekme v zelo drugačnih razmerah veseli: "Prej nisem bil tako navdušen nad tekmo, saj sem vedel, da veliko tekmovalcev ne bo prišlo v Moskvo, tam bo zelo okrnjena zasedba ter bodo tekmovalni pogoji zaradi trenutne situacije precej drugačni. A spopadanje s temi razmerami je zame izziv. Imel sem odlične priprave in sem zelo dobro pripravljen, zato komaj čakam, da pokažem svojo formo tudi v tekmovalnih razmerah."

Tekmovanje v ruski prestolnici bo od 21. do 29. novembra. Prvi komplet kolajn bodo podelili že v soboto, v hitrostnem plezanju, kjer Slovenci ne računajo na boj za kolajne.

Kruder in Peharc bosta na EP-ju lovila olimpijsko vozovnico